Više kancelarija A klase, ali veće i kirije

14.11.2023

10:07

0

Autor: R.B.

U trećem kvartalu ove godine tržište kancelarijskog prostora u Beogradu poraslo je za 35.000 kvadrata

Više kancelarija A klase, ali veće i kirije
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Beogradsko tržište poslovnog prostora poraslo je u poslednjem kvartalu za 35.000 kvadratnih metara a gradi se još 134.000 kvadrata, javlja Biznis.rs.

I pored nešto veće ponude, cena zakupa nastavila je da raste jer ovakvog poslovnog protora, realno, nedostaje tako da rupu nije mogao da popuni ni završetak zgrade B23 na Novom Beogradu.

U istom periodu udeo nezauzetih kancelarijskih kvadrata A klase povećan je na pet odsto, dok je u segmentu B klase taj udeo ostao na 13 odsto. Prosečna cena zakupa porasla na 17,5 evra po kvadratu za A klasu, a u nekim zgradama dostiže i 20 evra, objavila je kompanija CBRE u svom redovnom izveštaju.

Sa današnjim otvaranjem kongresno-poslovnog dela rekonstruisanog „Sava Centra“, beogradski poslovni prostor postaće bogatiji za 45 kancelarija premijum A klase.

Analiza CBRE ukazuje na stabilizaciju tražnje posle perioda snažnog rasta zahvaljujući relokaciji poslovanja i ekspanziji IT sektora.

Šta se gradi po prestonici

Ono što se od 135.000 kvadrata gradi je, između ostalog, projekat „Prokop – faza 1“, gde se na Centralnoj železničkoj stanici kompanija „PSP Farman“ pravi 18.000 kvadrata.

Pri kraju je i izgradnja 10.000 kvadrata u okviru projekta „Revolucija“ na Bulevaru kralja Aleksandra kompanije „Granit Invest“, kao i dva objekta „Alco Business Center“ na novobeogradskom Tošinom bunaru.

Grade se i „Žitomlin Artklasa“ kompanije „FlowState Services“ i „Brankov Business Centar“ „SF1 Grupe“, dok se veličinom izdvajaju projekti rekonstrukcije „BIGZ-ove“ zgrade od 40.000 kvadrata „Marera Propertiesa“, kao i izgradnja objekata u okviru devete faze razvoja lokacije „Airport City“ od 22.000 kvadrata, koju sprovodi „AFI Europe“.

CBRE skreće pažnju i na projekte čije sprovođenje tek treba da otpočne, a među kojima je „Delta Land“ firme „Delta Real Estate“, rekonstrukcije jedne od zgrada u okviru kompleksa „Politike“, izgradnja poslovne zgrade „BIG Fashion“ na beogradskoj Paliluli, izgradnja druge faze poslovnog kompleksa „AFI City Zmaj“ veličine 60.000 kvadrata, kao i poslovne zgrade „Green Escape“ na Bežanijskoj kosi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike