Stečaj WeWorka: Od briljantnog startapa do 19 milijardi dolara duga

07.11.2023

09:56

0

Autor: R.B.

Startap za deljene kancelarijskog prostora je krenuo strelovito, ali ga je pandemija sasekla u letu

Stečaj WeWorka: Od briljantnog startapa do 19 milijardi dolara duga
Ilustracija - Copyright Pixabay

Donedavno startap za sjajnom budućnošću, danas firma pred bankrotom sa 19 milijardi dolara duga, to je zvezdana, ali kratkotrajna poslovna istorija startapa „Vi-vork“ (WeWork).

Stratap je podneo zahtev za zaštitu od poverilaca, navodeći da duguje skoro 19 milijardi dolara, što predstavlja novi pad za kompaniju za deljenje radnog prostora koja se borila da se oporavi od pandemije, piše Blumberg Adrija.

Kompanija sa sedištem u Njujorku izjavila je da je postigla dogovor o restrukturiranju sa poveriocima koji predstavljaju otprilike 92 odsto njenog osiguranog duga i da će optimizovati svoj portfelj kancelarijskog prostora, prema saopštenju.

U prijavi za stečajni postupak, prema čuvenom „poglavlju 11“ zakona, podnetoj 6. novembra u Nju Džerziju, navodi se da imovina firme vredi 15 milijardi dolara.

Prijava za stečaj naznačava kraj za kompaniju koja je nekada bila najveći zakupac kancelarijskog prostora na Menhetnu. Njen iznenadni uspon i strmi pad privukli su pažnju Volstrita i Silicijumske doline.

Pandemije kao zemljotres

Razlozi za propast firme verovatno su počeli 2019. godine. U roku od nekoliko meseci, kompanija je prešla iz planiranja javne ponude akcija u otpuštanje hiljada radnika i obezbeđivanje višemilijardskog spasavanja.

I druge kompanije za deljenje kancelarijskog prostora su se suočile sa problemima nakon što je pandemija promenila način rada kompanija i uvela hibridni model i rad od kuće. „Knotel“ i podružnice kompanije IWG podnele su zahtev za bankrot 2021. tj. 2020. godine.

Iako je „Vi-vork“ postigao obiman dogovor o restrukturisanju duga početkom 2023. godine, brzo se ponovo našao u nevolji. U avgustu je izjavio da postoji "značajna sumnja" u njegovu sposobnost da nastavi da radi. Nedeljama kasnije, saopštio je da će ponovo pregovarati sa gotovo svim zakupcima i povući se iz "neuspešnih" lokacija.

Stečaj je često jedina opcija za kompanije koje se bore sa skupim zakupima, jer američki zakon omogućava nesolventnim firmama da se oslobode tereta neprijatnih ugovora koje je teško otkazati na drugi način.

Imovina „Vi-vorka“ prostirala se na 777 lokacija u 39 zemalja do 30. juna, a popunjenost je bila blizu nivoa iz 2019. godine. Međutim, preduzeće i dalje nije profitabilno.

- „Vi-vork“ traži mogućnost da odbaci zakup određenih lokacija, koje su uglavnom van funkcije, i svi zainteresovani članovi su unapred obavešteni - navodi se u saopštenju.

„Vi-vork“ je najavio nameru da pokrene postupak priznanja u Kanadi, iako njegove lokacije drugde nisu deo procesa bankrota. Franšize širom sveta takođe nisu pogođene, i kompanija je saopštila da će nastaviti da pruža usluge postojećim članovima, dobavljačima, partnerima i drugim zainteresovanim stranama kao deo redovnog poslovanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike