Mala potražnja oborila cene nafte

11.03.2024

09:18

0

Autor: R.B.

Nedeljna cena „crnog zlata“ manja gotovo za dva odsto u odnosu na prethodnu sedmicu

Mala potražnja oborila cene nafte
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Cene nafte su prošle nedelje pale jer centralne banke i dalje ne smanjuju kamatne stope iako se smatralo da će biti drugačije, pa se trgovci plaše daljnjeg usporavanja ekonomskog rasta a time i potražnje za „crnim zlatom“, piše SeeBiz.

Na londonskom tržištu cena barela brenta prošle nedelje je pala za 1,8%, na 82,08 dolara, dok je na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio 2,5%, na 78,01 dolar.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa brenta u poslednja tri meseca

 

Tako su cene prošle sedmice izgubile velik deo dobitaka od prethodne nedelje.

Pad cena odrazio se i na derivate, pa smo u Srbiji na pumpama imala dva sniženja cene dizela zaredom, dok benzin tvrdoglavo drži cenu.

U fokusu trgovaca sada i dalje je monetarna politika. U izveštaju Kongresu o ekonomskoj situaciji predsednik američke centralne banke Džerom Pauel poručio je da čelnici Feda žele da budu sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanom nivou od 2%, pre nego što odluče da smanje kamatne stope.

Pauelovi komentari učvrstili su procene na tržištu da bi Fed mogao da počne da smanjuje kamate u junu, kasnije nego što se očekivalo.

A to znači da može da se očekuje dalje usporavanje rasta najveće svetske privrede, kao i potrošnje, pa ne bi trebala da poraste ni potražnja za naftom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike