EPS traži kargo za ugalj, plaća 11 miliona evra

06.03.2024

10:18

0

Autor: R.B.

„Elektroprivreda Srbije“ raspisala je tender za prevoz uglja železnicom iz rumunske luke Konstanca do „TENT B“

EPS traži kargo za ugalj, plaća 11 miliona evra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Elektroprivreda Srbije“ raspisala je javnu nabavku usluge prevoza uglja železnicom na relaciji rumunska luka Konstanca-Vreoci (“Termoelektrana Nikola Tesla B“), vrednu približno 1,3 milijarde dinara (11 miliona evra).

Prevoz će se vršiti vagonima, od luke Konstanca zona C, preko rumunske opštine Moravica i granice sa Rumunijom kod Vršca do Vreoca, prenosi eKapija.

U javnoj nabavci radi se o količini od 200.000 tona uglja, što je oko 6.700 punih kargo vagona.

Tender je otvoren do 19. marta.

Neki od uslova za izbor privrednog subjekta koji će prevoziti ugalj je da je u periodu od jedne godine (pre isteka roka za podnošenje ponuda) izvršio usluge prevoza uglja železnicom u količini od najmanje 300.000 tona, kao i da raspolaže u skladu sa zakonom sa najmanje 102 mašinovođa, detaljnije o uslovima piše "Nova ekonomija".

Takođe, privredni subjekat mora raspolagati sa najmanje 220 teretnih kola serije EA, sa najmanje sedam dizel lokomotiva, najmanje devet elektro lokomotiva, da ima pristup terminalu u Luci Konstanca i pravo utovara uglja za železnički prevoz u ovoj luci.

Za prevoz 150.000 tona uglja na relaciji Luka Konstanca-Vreoci EPS je u avgustu prošle godine dodelio ugovor Akcionarskom društvu za železnički prevoz robe „Srbija Kargo“ i firmi „Cargo Trans Vagon“ (iz Bukurešta).

Ugovor, u trajanju od godinu dana, je zaključen na iznos od 7,8 miliona evra.

Čeka se partner za barže

EPS je nedavno raspisao i tender za manipulativne usluge u luci Konstanca i prevoz 720.000 tona uglja baržama iz luke Konstanca do privremenog pristaništa na TENT B.

Ugovor za ovu nabavku još uvek nije dodeljen, pošto je rok za podnošenje ponuda bio 29. februar.

Pored istovara 720.000 tona sa morskih plovila koje treba utovariti i prevesti baržama, ova nabavka uključuje i istovar sa morskih plovila i utovar u vagone 200.000 tona uglja.

Procenjena vrednost usluga traženih ovom nabavkom je 3,4 milijarde dinara (28,9 miliona evra).

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije, u pitanju je ugalj iz Indonezije (a previđene količina je ukupno 920.000 tona) koji se pretovara u luci Konstanca, i dalje baržama i vagonima prevozi do TENT-a B.

Prošlog maja je takođe bio raspisan tender za manipulativne površine / pretovar uglja u rasutom stanju u luci Кonstanca sa pomorskog broda na barže/vagone okvirne količine od 700.000 tona) i transport otvorenim ili zatvorenim plovilima uglja (okvirne količine od 500.000 tona, u rasutom stanju, na relaciji Кonstanca, Rumunija – do privremenog pristaništa na TENT B Obrenovac, Srbija).

Ugovor vredan oko 21 milion evra tada je dodeljen grupi ponuđača Jugoslovensko rečno brodarstvo sa sedištem u Beogradu i firmi TTS (Transport trade servicies) iz Bukurešta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike