EDS tvrdi da veći računi nemaju veze sa „pametnim brojilima“

29.02.2024

10:25

0

Autor: G.M.Š.

I digitalna i mehanička brojila očitavaju se isto – ručno, kažu iz državnog akcionarskog društva

EDS tvrdi da veći računi nemaju veze sa „pametnim brojilima“
Copyright RTS printscreen

Na društvenim mrežama i u nekim medijima pojavila se dezinformacija jednog od udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, saopštila je danas Elektrodistribucija Srbije (EDS).

– Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno – navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja „usporena zbog hakerskih napada“ u decembru na EPS i radi „dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila“.

EPS tvrdi da je sistem dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

– Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače – ističe se u saopštenju EDS.

Očitavanje brojila, kako se ispostavilo i digitalnih, ne radi sam EPS nego firme koje se angažuju eksterno, i na koje EPS i EDS upućuju potrošače kada formalno iskažu žalbu na visinu računa zbog pogrešnog stanja na brojilu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike