Čuvamo tradiciju: Stare zanatlije dobijaju sertifikate, prilika za zaposlenje i niže poreze

27.02.2024

10:06

0

Kroz očuvanje starih zanata čuva se tradicija srpskog naroda, a postoje efekti dodatnog zapošljavanja mladih ljudi

Čuvamo tradiciju: Stare zanatlije dobijaju sertifikate, prilika za zaposlenje i niže poreze
Ilustracija - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Danas će biti uručeno 110 sertifikata za stare i umetničke zanate. Ministar privrede Slobodan Cvetković rekao je za RTS da se na taj način čuva narodna tradicija, a s druge strane postoje efekti dodatnog zapošljavanja mladih ljudi.

Bičakdžija, vunovlačar, jorgandžija, klonfer... To su bile ugledne i cenjene profesije, do "titule" se dolazilo teško, posle godina učenja i šegrtovanja.

Vremenom su mnogi zanati izumrli zbog neisplativosti a i zbog toga što nije bilo mladih koji bi nastavili te teške ali lepe profesije.

Da se ipak situacija menja, svedoči i što će danas biti uručeno 110 certifikata za stare i umetničke zanate.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar privrede Slobodan Cvetković je rekao da je za skoro 27 godina u organizaciji Ministarstva privrede, izdato oko 1.100 sertifikata, a danas će se dodeliti  110 sertifikata - praktično 10 procenata od ukupno izdatih sertifikata, drugi put u roku od godinu dana.

TANJUG/ TANJUG VIDEO
ministar Slobodan Cvetković

 

"To pokazuje da se Ministarstvo privrede dodatno posvetilo tom segmentu i smatramo da se kroz očuvanje starih zanata čuva i tradicija srpskog naroda, a s druge strane postoje efekti dodatnog zapošljavanja mladih ljudi", rekao je Cvetković.

Vodoinstalateri, keramičari, zidari, automehaničari, ali i brojni drugi zanati biće sve profitabilniji, skuplji, baš zbog toga što nisu popularni kao zanimanja za koja vlada interesovanje.

Potrebna je pomoć države, a posebno kako afirmisati mlade da se time bave, zapravo nema naslednika.

Šta zanatlija dobija sertifikatom

"Dobijanjem svečane forme sertifikata o starim zanatima, vi praktično odlazići u svoju lokalnu filijalu poreske uprave, dobijate mogućnost, pošto su to uglavnom poreski obveznici u vidu paušalnog poreza, da ostvarite popust do 50 odsto na taj paušalni iznos koji bi bio u punom formatu, odnosno u punom iznosu, da niste sertifikovani stari zanatlija. To je jedan deo priče. Drugi deo priče je da praktično lokalne samouprave mogu da daju 10 odsto popusta na lokale koje oni zakupljuju“, objansio je Cvetković.

Takođe, Ministarstvo privrede nema ograničenja za stare zanate da oni participiraju na svim  konkursima koji su vezani za nabavku opreme, a postoji set nematerijalnih načina pomaganja.

To su, kako napominje Cvetković, različite vrste edukacije od toga kako da rade na marketingu, kako da uđu, uslovno rečeno, u digitalni svet i da nađu neke nove mušterije van granica Srbije. 

Apel lokalnim samoupravama

Cvetković ukazuje da Ministarstvo privrede u svakom slučaju daje veliku podršku, a u krajnjoj liniji referentan broj od 110 novih sertifikata podrazumeva da je urađen veliki posao. To je, dodaje, terenski rad, jer treba obići te ljude, treba videti da su stvarno oni nosioci te forme starnog zanata.

"Ono što može da bude dopuna i što može da bude dodatna vrednost, to je neka vrsta i apela s naše strane lokalnim samoupravama – dajte da ih uključimo u sve te događaje koje su raznog formata, od gusanijada, kobasicijada, nekih kulturnih događaja", podvukao je Cvetković. 

Podseća da na zapadu ima puno heritidž pijaca, odnosno pijaca starih zanata, gde mogu lokalne samoprave da opredele jedan deo prostora koji će biti posvećen baš njima, specijalizirano za njih, pa bi na taj način mogli da prošire turističku ponudu svojih lokalnih samoprava tako da se zajedno sa promocijom starih zanata promoviše i sve ostalo što mogu da budu kulturna, istorijska, turistička dobra na neki način.

Razvoj poslovne infrastrukture

Budžetom za ovu godinu opredeljeno je 746 miliona dinara za podršku razvoju poslovne infrastrukture.

"Ministarstvo privrede ima širok zahvat. Šta to podrazumeva? Podrazumeva da mi imamo sredstva. Ove godine su ona opredeljene na nivou od milijarde dinara, s tim da su prenesene obaveze iz prošle godine 250 miliona", rekao je Cvetković. 

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave sa svojim budžetima koji su relativno skromni, nemaju dovoljno sredstava da do kraja isfinansiraju tu lokalnu infrastrukturu.

"Oni imaju proces koji je vrlo transparentan i javan, apliciranja za sredstva kod Ministarstva privrede. Mi pravimo evaluaciju tih projekata, gledamo u koliko oni mogu da doprinesu razvoju lokalne privrede ili turističke ponude, koliko konačno mogu da dovedu do broja novozaposlenih i na taj način opredeljujemo sredstva", dodaje ministar privrede.

Ravnomerni razvoj opština

"Mi kao krovna privredna institucija Republike Srbije, ono što gledamo, je jedna vrsta  ravnomernog, regionalnog razvoja. Treća i četvrta kategorija opština imaju praktično 100 odsto pokrivenost tog projekta od strane Ministarstva privrede. Ove druge, odnosno razvijene ili manje razvijene opštine, od tog procenta, odnosno od te kategorizacije, participiraju sa 40 odsto njihovih sredstava, a 60 odsto daje Ministarstvo privrede", naveo je Cvetković.

Kako navodi ministar, to su bespovratna sredstva za te projekte.

"Recimo, neko od privatnih investitora, da li domaći ili stranih, napravio je svoju instalaciju, hoće da napravi fabriku, fali deo putne infrastrukture, fali deo kanalizacije, fali deo energetske infrastrukture, neka trafostanica -  to su ti projekti za koje može da se konkuriše", naveo je primere. 

Ministar Cvetković je rekao da će u junu biti raspisani javni pozivi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike