Još jedan udar za Beogradsku berzu: Meser Tehnogas se delistira

09.02.2024

09:43

0

Autor: R.B.

Najveći domaći proizvođač i trgovac tehničkim gasovima i jedna od najboljih berzanskih kompanija odlazi sa Beogradske berze

Još jedan udar za Beogradsku berzu: Meser Tehnogas se delistira
Copyright Profimedia/Pixabay

Kompanija „Meser Tehnogas“ (TGAS), jedna od samo četiri kompanija čije akcije su u „open market“ listingu Beogradske berze i kojima se redovno trguje (a i dobijala se dividenda), napušta srpsku berzu kapitala.

Ovaj proizvođač i trgovac tehničkim gasovima angažovao je tri banke u Srbiji da obezbedi kredit za delistiranje, piše „Telegraf“.

Zbog ove operacije u poslednjim mesecima je povećan promet ove akcije, koja je trenutno na 16.000 dinara a očekuje se da će vrednost akcija dostići oko 30.000 dinara.

Printscreen:Beogradska berza
Kretanje akcije Meser Tehnogasa u poslednjih godinu dana

 

Najviša cena ove akcije bila je 26.500 dinara i to davne 2007. godine.

Matična firma u Nemačkoj saopštila je u maju prošle godine da je singapurski državni fond GIC uložio manjinski udeo u posao kao deo strateškog partnerstva.

Kako je tada Rojters pisao, prihodi od investicije trebalo je da pomognu Messeru da preuzme potpunu kontrolu nad svojim zajedničkim preduzećem „Meser Industries“, finansirajući kupovinu akcija od prethodnog manjinskog akcionara „CVC Kapital partners“.

„Meser“ je tako trebalo da postane jedini vlasnik „Meser Industries“, stavljajući sve aktivnosti pod jedan krov.

Nakon odlaska "Meser Tehnogasa" na open market tržištu Beogradske berze ostaju niški "Žitopek", "Impol" Sevojno i "Dunav osiguranje".

Na "prajm listingu" su još i "Aerodrom Nikola Tesla", "Jedinstvo" Sevojno, "Fintel energija" , novosadski "NIS" i "Metalac" Gornji Milanovac, s tim da se nekim od tih akcijama trguje veoma retko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike