Đedović: Održivo poslovanje rudnika "Resavica" je državni prioritet - tražimo način da rudarima povećamo plate za 10 odsto

21.02.2024

18:50

0

Ministarka je dodala da je neophodna modernizacija proizvodnje, povećanje produktivnosti i bezbednosti rada

Đedović: Održivo poslovanje rudnika "Resavica" je državni prioritet - tražimo način da rudarima povećamo plate za 10 odsto
Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Prioritet države je da rudnik "Resavica" posluje održivo, a mi radimo na iznalaženju rešenja kako bismo potpisali novi kolektivni ugovor i povećali zarade rudarima za 10 odsto, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je sa predstavnicima rukovodstva i sindikata JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" razgovorala o povećanju zarada rudarima, poboljšanju poslovanja i uslova rada u tom preduzeću.

- Resavica je značajno preduzeće koje decenijama doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, pre svega kroz proizvodnju visokokvalitetnog uglja u rudnicima ovog sistema. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, radimo na iznalaženju rešenja kako bismo potpisali novi kolektivni ugovor i povećali zarade rudarima za 10 odsto. Rad u rudniku je težak i izazovan zbog čega je od velike važnosti da materijalno pomognemo sve one bez kojih ne bi bio moguć napredak i razvoj našeg društva - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je prioritet države da Resavica posluje održivo, da je neophodna modernizacija proizvodnje, povećanje produktivnosti i bezbednosti rada.

- Dogovoreno je da se pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora završi nova sistematizacija preduzeća koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama. Unapređenje poslovanja i produktivnosti je najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije i ispunjavalo svoje obaveze na vreme. Resavica, kao i druga preduzeća, mora da unapredi planiranje i postiže bolje rezultate. Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali je unapređenje poslovanja neophodno radi postizanja veće održivosti ovog preduzeća - istakla je ministarka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike