Hakeri napadom na EPS nisu ugrozili građane, tvrdi ministarka

05.02.2024

09:05

0

Hakerski napad na Elektrodistribuciju Srbije (EPS) nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbednost podataka građana, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

Hakeri napadom na EPS nisu ugrozili građane, tvrdi ministarka
Ministarka Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug

Ugrožene su bile samo administrativne funkcije i zato je bilo kašnjenja u isporuci računa za struju za novembar, tvrdi resorna ministarka o napadu od kojeg se EPS oporavlja dva meseca.

Ona je rekla da novembarski računi jesu kasnili, ali da građani ipak mogu da dobiju sve olakšice i prava na popuste.

– Izdati su decembarski računi, od januara je počeo da radi portal Uvid u račun, tako da građani mogu da plate račune i onlajn. Pratimo broj reklamacija, i on je za novembar i decembar iznosio oko 13.000, od čega je više od 50 odsto neosnovanih i većina je rešena – rekla ona u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Navela je da će svi potrošači kod kojih se utvrde greške u računima, biti obeštećeni i ocenila da broj reklamacija, koji je inače u trećem kvartalu najveći, ove godine nije mnogo povećan u odnosu na godišnje proseke.

Govoreći o rudniku Jadar, ministarka istakla je da bi trebalo pogledati studije o zaštiti životne sredine i da bi u dijalogu o ovom projektu trebalo da učestvuje i stručna javnost da bi se videlo kako najbolje možemo iskoristiti naša bogatstva.

– Tu ne mislim samo na Jadar nego i druge projekte, ali o tome će svakako odlučivati nova vlada Srbije – rekla je Đedović Handanović.

Ona je još jednom demantovala navode da se planira otvaranje rudnika na Avali i istakla da tako nešto nije u planu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike