Novosađanima od marta skuplje grejanje

21.02.2024

16:25

0

Autor: R.B.

Treće poskupljenje od januara 2023 .godine za stanovnike glavnog grada AP Vojvodina iznosi oko 9%.

Novosađanima od marta skuplje grejanje
Novi Sad - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Građani Novog Sada koji koriste usluge Gradske toplane imaće od marta za 8,74% veći račun za grejanje nego dotad. Cena se koriguje zbog povećanih troškova koje je toplana imala od poslednjeg poskupljenja gasa jesenas, kada je izbegnuto poskupljenje na početku grejne sezone (a i uticaja na inflaciju) pa je sada taj ceh došao na naplatu.

Nova cena grejanja, kako je za „Politiku” rečeno u toplani, iznosiće za stambene potrošače 115,93 dinara po kvadratnom metru, bez poreza na dodatu vrednost.

S obzirom na to da je PDV za ovu uslugu 10%, korisnici treba da računaju na krajnji iznos od 127,52 dinara po kvadratu stana.

– I gas i struja su poskupeli još prvog novembra prošle godine, a mi naše cene dižemo tek sada. Planirana je primena novih cena od 1. marta, a građanima će one biti iskazane na računu koji stiže u aprilu – kazala je portparolka „Novosadske toplane”, Ivana Stanimirović.

Trenutna cena grejanja za stambene potrošače, koja važi od prošlog avgusta, iznosi 106,61 dinar po kvadratnom metru, odnosno 117,27 dinara sa PDV-om. Tada je cena povećana drugi put u toj godini, nakon januara, a kumulativno je to za 2023. bilo oko 28,4 odsto.

Građani u Novom Sadu, kao i u Beogradu i još nekim gradovima po Srbiji, grejanje plaćaju mesečno svih 12 meseci, pošto se na toliko rata deli račun za grejnu sezonu koja u principu traje od 15. oktobra do 15. aprila.

Predlog novih prodajnih cena utvrdio je svojom odlukom nadzorni odbor „Novosadske toplane” početkom februara i on je iz ovog preduzeća dostavljen Gradskom veću Novog Sada radi dobijanja saglasnosti.

Prema tom dokumentu, objavljenom na sajtu grada 13. februara, poskupljenje mogu da očekuju i stambeni i poslovni potrošači kod kojih se za grejanje obračunava utrošena energija – za 12,34%, odnosno instalisana snaga – za 12,15%.

Takođe, predviđeno je povećanje cene za utrošenu toplotnu energiju za pripremu tople potrošne vode, u visini 8,33%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike