Prvi vetropark u istočnoj Srbiji: Investicija u zelenu energiju vredna 155 miliona evra

03.02.2023

11:09

0

Autor: S. G.

Izgradnja vetroparka počela je krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine

Prvi vetropark u istočnoj Srbiji: Investicija u zelenu energiju vredna 155 miliona evra
Početak gradnje vetroparka "Krivača" - Copyright 24sedam/Promo/Jakov Simović

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark "Krivača“. Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine.

"Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 km² na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje. To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

24sedam/Promo/Jakov Simović
Temelji vetroparka udareni krajem 2022. godine

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group istakao je da ova kompanija godinama ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti.

- Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina - ističe Janković.

Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, u Alfi Green Energy naglašavaju da imaju ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj Jugoistočnoj Evropi.

- To će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom - rekao je Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike