Neverovatan broj za stanove u Srbiji: Cene porasle samo 5,75%

09.02.2024

14:08

0

U poslednjem tromesečju cene stanova u Srbiji su porasle neverovatno malo u odnosu na poslednjih pet godina

Neverovatan broj za stanove u Srbiji: Cene porasle samo 5,75%
Ključevi od stana - Copyright Profimedia

Tržište stanova u Srbiji nakon trenda intenzivnog rasta cena u 2021. i 2022. godini, iskusilo je usporavanja rasta cena u 2023. godini, a u četvrtom tromesečju 2023. godišnja stopa rasta cena stanova za Republiku Srbiju iznosila je 5,75%, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Indeks cena stanova u četvrtom tromesečju 2023. godine iznosio je 158,66 što predstavlja rast od 0,83 odsto u odnosu na treće tromesečje, saopštili su iz RGZ.

Na osnovu RGZ indeksa cena stanova, u četvrtom tromesečju 2023. segment "starogradnje" u Srbiji beleži međugodišnji rast cena od 5,93 odsto, dok je u segmentu "novogradnje" (kupovina od investitora), rast cena iznosio 5,41 odsto međugodišnje.

Globalna ekonomska i geopolitička dešavanja u svetu u 2023. godini imala su uticaja na tržište nepokretnosti kako u Evropskoj uniji tako i u Srbiji, a povećana inflacija, promene u monetarnoj politici centralnih banaka i ekonomske neizvesnosti doveli su do opreznijeg pristupa kupaca i investitora na tržištu nekretnina.

Ovaj oprezan pristup rezultirao je umerenijim rastom cena i, u nekim zemljama, stagnacijom i padom, iako je došlo do usporavanja aktivnosti, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake otpornosti na šta ukazuje postepena stabilizacija cena nepokretnosti.

Projekcije ekonomskog rasta u Srbiji do 2027. od međunarodnih finansijskih institucija mogu pozitivno uticati na poverenje investitora i kupaca na tržištu nekretnina i podržati stabilnost tržišta nepokretnosti u predstojećem periodu.

Prema indeksima koje je Evrostat objavio za treći kvartal 2023, u 10 od ukupno 27 evropskih zemalja zabeležen je pad cena stambenih nepokretnosti na međugodišnjem nivou, najveći pad je u Luksemburgu za oko 13%, zatim od oko 10% u Nemačkoj i skoro 7% u Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike