„Investitorski alarm“ za građane: Aplikacija koja opominje na građevinske planove

09.02.2024

11:03

0

Autor: G.M.Š.

U Srbiji je startovala prva platforma za alarmiranje građana o izmenama prostornih planova za izgradnju

„Investitorski alarm“ za građane: Aplikacija koja opominje na građevinske planove
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Građani Srbije uskoro bi mogli da više ne budu zatečeni neočekivanim ali i neželjenim građevinskim poduhvatima u njihovim sredinama, na koje se neretko dosad reagovalo lokalnim protestima i blokadama gradilišta. Sada, doduše samo u Kragujevcu, mogu da u u realnom vremenu dobiju obaveštenja o izmenama planskih dokumenata.

Ta svojevrsni „investitorski alaram“ im omogućava digitalna platforma “Budi deo plana”, preko koje uz praćenje gradskih i opštinskih planova gradnje mogu na njih i elektronskim putem podnese prigovori.

Platforma “Budi deo plana” je, ističu iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja je inicijator projekta, važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor, a mogu da joj pristupe svi građani Srbije.

Aplikacija je razvijena za potrebe grada Kragujevca, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu o čijim će planskim dokumentima koji su u proceduri za izmene i usvajanje javnost moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka.

Aktivacija nove IT platforme predstavljena je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a i deo je oglednog projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

Građani moraju da znaju

Prema rečima Jasmine Radovanović, vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u, cilj razvijanja platforme jeste da se podigne transparentnost izrade prostornih i urbanističkih planova, kako bi se sprečile situacije u kojima građani saznaju da se nešto gradi tek iz medija ili kada radovi započnu.

- Ovo je važna nova usluga na korist privredi i građanima, koji će na vreme biti alarmirani o planovima za izgradnju u svojoj sredini i više neće morati primedbe da podnose samo na šalterima nadležnih institucija i komisija, već mogu to da urade onlajn. Verujemo da će ih to ohrabriti da se zainteresuju i da budu u toku sa prostornim i urbanističkim planiranjem, kao i da će doprineti da se podstakne izgradnja koja je više u interesu i na korist zajednice. Sledeći korak je da ovaj vid razmene informacija postane praksa i zaživi u celoj zemlji, kako bi se uspostavio jedinstveni nacionalni sistem eProstor, za koji se NALED zalaže – istakla je Radovanović.

Iako u zemljama regiona postoje određeni mehanizmi za uključivanje javnosti u urbanističko i prostorno planiranje, niko do sada nije razvio ovakvu jedinstvenu onlajn platformu. Geografski fakultet u Beogradu pružio je stručnu podršku NALED-u u realizaciji pilot projekta.

- Nedostatak transparentnosti ključni je problem u urbanističkom planiranju. Platforma je, s jedne strane, put da građani steknu veće poverenje u rad lokalne administracije, a s druge važan mehanizam da se ubrza izrada prostornih i urbanističkih planova i ostvare velike uštede – rekao je Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta.

Prijavom na platformu budideoplana.rs svi koji žele da znaju šta se dešava i planira u prostoru na teritoriji grada Kragujevca dobijaće notifikaciju i to već u fazi podnošenja inicijative za izmenu planskih dokumenata.

- Ponosni smo na to što se ova platforma našla prvi put u primeni upravo za izmene planova na teritoriji grada Kragujevca, jer na taj način obezbeđujemo da rad naše lokalne samouprave i u ovoj oblasti bude transparentan i uvodimo nove elektronske usluge koje će ubrzati i olakšati razmenu informacija sa građanima – naveo je Dejan Ružić, načelnik Uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca.

Nakon sprovođenja projekta u gradu Kragujevcu biće definisane konkretne preporuke za transparentniji  proces prostornog planiranja u čitavoj Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike