Šta sve gradimo za EXPO 2027: Beograd postaje gradilište i "mamac" za investitore (FOTO)

10.07.2023

07:35

0

Kompleks "EXPO 2027", koji uključuje i izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih i komercijalnih kapaciteta, uz izložbeni deo, prostiraće se na 167 hektara

Šta sve gradimo za EXPO 2027: Beograd postaje gradilište i "mamac" za investitore (FOTO)
Budući izgled izložbe "EXPO 2027" - Copyright Ministarstvo finansija

Nakon sjajne vesti da će Beograd za četiri godine biti domaćin izložbe "EXPO 2027", uveliko su počele pripreme za tu spektakularnu manifestaciju.

Tako je predviđeno i prostornim planom da se kompleks "EXPO 2027", koji uključuje i izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih i komercijalnih kapaciteta, uz izložbeni deo, prostire na 167 hektara u Surčinu.

Za izgradnju samog izložbenog kompleksa predviđeno je 113 hektara, preciznije, za izložbeni prostor 83,1 ha, za smeštajne kapacitete 6,9 ha, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 hektara. 

Inače, prilikom predstavljanja naše kandidature delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), u Parizu u aprilu ove godine, rečeno je da neto vrednost investicije neophodne za realizaciju "EXPO 2027" iznosi ukupno 300 miliona evra.

Koliko će Srbija dobiti organizacijom i održavanjem ove prestižne izložbe, istakli su u Privrednoj komori Srbije (PKS). Kako je naglasio predsednik PKS-a Marko Čadež, ne postoji privredna grana u Srbiji koja neće profitirati zahvaljujući međunarodnoj izložbi "Ekspo", i to od hotelijerstva i ugostiteljstva, preko građevinarstva, do IKT sektora. 

Kapija regiona

Tako će i sama građevinska industrija, koja trenutno broji oko 170.000 radnih mesta, biti uvećana za dodatnih 20.000-30.000 radnika, naveo je Čadež.

On je istakao i da Srbija nije slučajno dobila organizaciju ove manifestacije, već da je to zato što je prepoznata njena spremnost da ceo projekat realizuje kvalitetno i na vreme.

- Organizacija izložbe EXPO je najbolje što je Beograd do sada dobio. Mnogo toga će biti izgrađeno i biće kreirane nove usluge. Imamo dosta upita stranih kompanija koje posle odluke da se Srbiji dodeli organizacija "Ekspa" žele da svoje centrale za Evropu prebace iz jugoistočne Evrope u Beograd - rekao je Čadež.

On je naveo da je "EXPO 2027" jedinstvena prilika da naša zemlja privuče stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u Beogradu. Predsednik PKS-a je naveo da će zahvaljujući organizaciji izložbe Beograd postati "kapija regiona“ za brojne međunarodne kompanije kojima će Srbija biti potencijalno mesto za investiranje i nove poslove sa domaćim firmama.

Tanjug/Zoran Žestić
Marko Čadež

Ova svetska izložba, čiji će domaćin od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biti i Srbija, održava se već više od 150 godina, a kroz istoriju je bila mesto gde su predstavljena značajna otkrića.

Održava se od sredine 19. veka, pod nadzorom Međunarodne kancelarije za izložbe (Bureau International des Expositions, BIE), sa sedištem u Parizu, i ima 98 država članica.

Osnovna ideja Svetske izložbe je da sve zemlje dobiju priliku da prikažu ostatku sveta svoj pogled na zadatu temu, a zemlje članice po vlastitom nahođenju uređuju svoje izložbene prostore u odvojenim paviljonima.

Jedini protivkandidat Španija

Podsetimo, na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), 21. juna je odlučeno da će Beograd biti domaćin renomirane međunarodne izložbe "EXPO 2027". Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Zahvaljujući tome, naš glavni grad postaće jedno veliko gradilište kako bi se pripremio za ovu prestižnu manifestaciju. Tako će se, prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića, čitav sajamski kompleks međunarodne izložbe "EXPO 2027". prostirati na 70.000 kvadrata, a očekuje se da će 100 zemalja ovde imati svoje izložbene prostore.

Ministarstvo finansija
 

Srbija je, inače, bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju prilikom izbora. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa našom delegacijom navijali tokom glasanja. Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Koncept-tema naše zemlje za "EXPO 2027" glasi: "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Ova tema bavi se značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni "alati" čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike