Pčelari stižu u Beogradu, osnivaju Evropski savez

07.02.2024

15:11

0

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA) održaće se u subotu 10. februara u Beogradu

Pčelari stižu u Beogradu, osnivaju Evropski savez
Copyright Pixabay

Glavni grad Srbije imaće tu čast da u subotu bude mesto osnivanja Evropskog pčelarskog saveza (EBA). U tu svrhu u Beogradu će se u subotu okupiti predstavnici saveza i udruženja iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srpske, najavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Skupština će biti održana u Upravnoj zgradi Beogradskog sajma a toga dana na Sajmu počinje Državni pčelarski sajam.

Na osnivačkoj skupštini odrediće se i sedište EBA, koje će biti na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača, saopštio je SPOS.

Iz SPOS su naveli da su evropski pčelari odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez zbog mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega zbog ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu.

Istakli su da su pored pčelara, ugroženi i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama.

Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike