EK mora da učini nešto: Azijski stršljen ugrožava proizvodnju meda

17.01.2024

12:29

0

Autor: R.B.

Italijanski poslanici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju da se obračuna sa azijskim stršljenima, koji se šire u nekim zemljama EU

EK mora da učini nešto: Azijski stršljen ugrožava proizvodnju meda
Azijski stršljen - Copyright Profimedia

Žutonogi stršljeni, poreklom iz jugoistočne Azije, prvi put su identifikovani na kontinentu pre dve decenije. Stigli su u Francusku pre nego što su se proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju, Portugal i Italiju, gde su nakon dolaska 2012. godine izazvali pustoš.

Takođe je došlo do naglog porasta uočenih invazivnih vrsta u Velikoj Britaniji prošle godine. Pčele su od vitalnog značaja za proizvodnju meda i održavanje zdravog ekosistema, prenosi „Gardijan“.

Jedanaest evropskih poslanika iz desničarske Forca Italia zatražilo je od Komisije da osmisli „specifične mere za borbu protiv širenja insekata kroz sisteme kontrole finansiranja sredstvima EU“.

Azijski stršljen je proždrljivi grabljivac sa kapacitetom da ubije do 30 pčela dnevno, rekao je evropski poslanik Salvatore De Meo za Il Mesađero.

– Od 2004. godine to je izazvalo značajan pad populacije pčela u nekim zemljama EU. Ova pojava ugrožava tradicionalne oprašivače, posebno medonosne pčele od kojih zavisi proizvodnja visokokvalitetnog italijanskog meda, i rizikuje da ošteti naš biodiverzitet – rekao je on.

Veruje se da su azijski stršljeni, poznati i kao vespa velutina, u Evropu ušli preko francuske luke Bordo 2004. godine u kontejneru sa grnčarijom uvezenom iz Kine. Ovaj fenomen košta francusku privredu 30,8 miliona evra godišnje, dok su insekti izazvali pad proizvodnje meda u Portugalu za 35 odsto poslednjih godina.

U Italiji su insekti prvi put identifikovani u Liguriji, pre nego što su se proširili na Pijemont, Toskanu i, nedavno, Emiliju-Romanju i Veneto.

Nejasno je koliko je azijski stršljen do sada koštao proizvodnju meda na nacionalnom nivou, ali gubici u Liguriji procenjeni su na 50 odsto, dok pčelari u Toskani i Venetu dižu uzbunu.


Manji telom, mnogo opasniji

Azijski stršljeni nešto su manji od evropskog stršljena. Imaju tamnosmeđi grudni koš, noge sa žutim vrhovima, crnu glavu i narandžasto lice.

Međutim, potencijalno najizrazitija karakteristika azijskog stršljena je njegov abdomen, koji je tamnosmeđe boje pri čemu je četvrti segment gotovo potpuno narandžast.

Predsednik udruženja pčelara u Venetu Mikele Meridio kaže da je zabrinut zbog ponašanja ovog insekta.

„Orijentalni stršljen može da napadne jednu košnicu, dok azijski stršljen napada nekoliko košnica istovremeno. One ubijaju pčele neverovatnom brzinom, raskomadajući ih i vraćajući ostatke nazad u svoja gnezda da nahrane svoje mlade“, rekao je Meridio.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike