Kolika je „plata“ pčelaru: Od najzdravije namirnice ni 350 evra

16.01.2024

10:16

0

Autor: R.B.

Troškovi proizvodnje meda za deset godina porasli su 43%, kaže analiza Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Kolika je „plata“ pčelaru: Od najzdravije namirnice ni 350 evra
Copyright Pixabay

Mereno trenutnim cenama, troškovi godišnjih ulaganja u jedno pčelinje društvo na pčelinjaku od 100 košnica (LR sistema), sada iznose čak 114,81 evra, što je za 43% više nego pre 12 godina, odnosno 2011. godine, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Sa toliko većim troškovima, u koje nisu ni uračunati troškovi maloprodaje i marketinga ali ni sve učestalijih krađa a koji godišnje izađu na 11.481 evra, pčelaru godišnje ostane 4.047 evra. To je mesečna plata oko 337 evra, računica je SPOS.

Ova računica je izvedena na ukupnom prinosu meda po košnici (u 95 od 100 košnica koja daju med) od 32 kg, prosečnoj prodajnoj ceni devet evra po kilogramu u maloprodaji i 3,2 evra u velikoprodaji.

To daje prosečnih 3,59 evra po kilogramu dobijenog meda, i to uz velik rad pčelara koji mora za ovo da ima jednu pčelinju pašu na stacionaru i dve paše na koje seli košnice.

Pre 12 godina taj iznos je bio 2,51 evra, ali taj rast prihoda od 43%, kažu u SPOS-u, ne odražava pravu situaciju.

– U međuvremenu i evro je značajno izgubio vrednost jer ono što ste nekad mogli da kupite za jedan evro, odavno više ne možete, što je posledica globalnih ekonomskih strukturnih pomeranja zbog velikog broja kriza (korona, pravi i ekonomski ratovi)“, dodaju u SPOS-u.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike