Na tenderu za e-punjače učestvuju četiri kompanije

24.01.2024

09:08

0

Prijava je završena i sada komisija treba da odabere jednu kompaniju koja će postaviti do 320 elektrupunjača na auto-putevima

Na tenderu za e-punjače učestvuju četiri kompanije
Ilustracija - Copyright AP Photo/David Zalubowski, File

Završeno je prijavljivanje na tender za postavljanje do 320 elektropunjača na auto-putevima u Srbiji i u trci su četiri kompanije, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Kompanija koja pobedi na konkursu sklopiće ugovor sa Javnim preduzećem "Putevi Srbije" da na 16 lokacija postavi najmanje 80, a najviše 320 punjača, čime će značajno biti povećana ponuda na srpskim putevima i unapređena e-mobilnost.

– Tender je završen juče, javile su se javile četiri kompanije i nadam se da ćemo, kada prođu svi rokovi, u narednom periodu potpisati ugovor sa najpovoljnijom kompanijom i početi sa opremanjem auto-puteva elektropunjačima – rekao je Vesić za TV Prva.

On je podsetio da na auto-putevima radi osam punjača navodeći da je u toku proces postavljanja još 16 novih, a da će u narednom periodu biti postavljeno još sedam.

– Sa ovih 33, i novih 80 koje će postaviti kompanija izabrana na tenderu, ove godine imaćemo novih 113 elektropunjača. Kada tome dodamo da pumpe imaju obavezu da na četiri točilice za gorivo, imaju jedan elektro-punjač, Srbija će biti najbolje opremljena elektro-punjačima u ovom delu Evrope – naglasio je Vesić.

Ministar je dodao da je bilo mnogo opstrukcija ovog procesa, jer državna preduzeća teško prihvataju novine i modernizaciju, ali da je bio uporan da se tender sprovede.

– Sada nas čeka proces pretvaranja skoro 1.000 kilometara postojećih auto-puteva u pametne puteve, a nosioci ovog posla biće državne kompanije Telekom Srbija i Institut Mihailo Pupin – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, to će doprineti da srpski auto-putevi budu konkurentni, jer je sve više e-vozila u Evropi i oni će moći da prolaze kroz Srbiju.

– Velika Britanija, Nemačka i Norveška već imaju preko milion električnih vozila, Francuska je blizu tog broja, a procena je da će u EU 2030. polovina automobila biti na električni pogon. Bez elektro-punjača naši auto-putevi i brze saobraċajnice neće biti konkurentne – rekao je ministar.

Time se, kako je dodao radi i na zaštiti životne sredine.

– I kod nas će početi proizvodnja električnih vozila, u Kragujevcu, tako da i mi moramo da se prilagođavamo vremenu koje dolazi. Električna vozila postaju dostupnija građanima i mi im, gradeći odgovarajuću infrastrukturu, olakšavamo kupovinu takvih automobila. Srbija se polako svrstava u red zemalja koje ulažu u ovu vrstu infrastrukture – zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike