Ilona Maska država ne pušta zbog kupovine Tvitera

06.10.2023

12:34

0

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) tužila je američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska u procesu zbog kupovine društvene mreže

Ilona Maska država ne pušta zbog kupovine Tvitera
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) tužila je sudu Ilona Maska, kako bi ga naterala da svedoči o prošlogodišnjem preuzimanju kompanije „Tviter“ (danas „X“).

Kako navodi CNBC, advokati koji predstavljaju SEC naveli su u pravnom podnesku da se Mask nije odazvao sudskom pozivu za svedočenje 15. septembra.

- Maskovo stalno odbijanje da se povinuje administrativnom nalogu SEC ometa i odlaže istragu koja treba da utvrdi da li je došlo do kršenja federalnih zakona o hartijama od vrednosti prilikom preuzimanja kompanije X (Tviter) - tvrde advokati SEC.

Prema britanskom listu „Ekonomist“, SEC istražuje da li je Mask možda prekršio zakon o hartijama od vrednosti kupovinom akcija X (Tviter) pre nego što je kupovina te kompanije završena.

Američku komisiju za hartije od vrednosti zanima i da li je Mask prekršio neke propise time što je davao javne izjave o svojim ulaganjima u X (Tviter), što je moglo da utiče na cenu akcije.

- Gospodin Mask je već više puta svedočio za SEC u ovoj istrazi koja je pogrešna. Dosta je bilo - izjavio je Maskov advokat Aleks Spiro.

Ročište o podnesku zakazano je za 9. novembar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike