Stizaće nam roba iz Kine: „Naoružani“ Moler-Maersk se vraća na Crveno more

25.12.2023

11:40

0

Autor: R.B.

Jedna od najvećih svetskih brodskih prevoznika će u Crvenom moru imati vojnu pratnju mornarice SAD i saveznica

Stizaće nam roba iz Kine: „Naoružani“ Moler-Maersk se vraća na Crveno more
Ilustacija - Copyright Pixabay

„Moler-Maersk“, druga najveća kompanija za kontejnerski transport na svetu, saopštila je da se priprema ponovo počne da obavlja isporuke preko Crvenog mora (i Sueca), zahvaljujući multinacionalnoj pomorskoj jedinici koja će štititi plovila od napada jemenskih militanata Huta.

– Trenutno pravimo planove za prva plovila koja će proći tranzitnu rutu i kako da se oni realizuju što je pre moguće. Bezbednost naših zaposlenih je od najveće važnosti i glavni prioritet u situaciji punoj izazova u kojoj se nalazi region Crvenog mora/Adenskog zaliva – navode iz kompanije.

To saopštenje dolazi samo dva dana nakon što je kompanija sa sedištem u Kopenhagenu navela da je očekuje da će haos na Crvenom moru, nastao zbog napada dronova kojima upravljaju Huti, trajati mesecima, podseća „Blumberg“.

U saopštenju objavljenom u nedelju, iz „Maerska“ su naveli da je pokretanje operacije Prosperity Guardian ("Čuvar prosperiteta"), specijalne pomorske jedinice koju su formirali SAD i saveznici, "dobrodošla vest za industriju". SAD i saveznici su naveli da razmatraju mogućnost vojne akcije protiv Huta, koji imaju podršku Irana.

Nakon što se javila bojazan da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da preraste u regionalni konflikt, SAD su ovog vikenda optužile Iran za podržavanje napada na tanker u Indijskom okeanu.

„Maersk“ je, nakon objave o tranzitu preko Crvenog mora, naglasio da "rizik u toj oblasti nije u potpunosti eliminisan". Kompanija je izjavila da "neće oklevati" kada je u pitanju ponovna procena bezbednosti plovila i zaposlenih.

Napadi Huta na trgovačke brodove su doveli do toga da transportne kompanije izbegavaju jug Crvenog mora.

Pored „Moler-Maerska“, prolaz kroz Crveno more su suspendovali i „Hapag-Lojd“, MSC, „Evergrin“ i CMA CGM, kao i naftaš „BP“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike