Ministarka Handanović: EPS će 2023. završiti sa istorijskim prihodom

21.12.2023

10:15

0

Autor: R.B.

Srpski elektroprivredni džin će imati dobit od oko 770 miliona evra, kaže resorna ministarka

Ministarka Handanović: EPS će 2023. završiti sa istorijskim prihodom
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) 2023. godinu će završiti sa istorijski najboljim prihodom, a procene su da će dobit značajno premašiti 90 milijardi dinara, piše u autorskom tekstu za NIN ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka ističe da u budžetu za 2024. godinu nisu predviđene dotacije za EPS, a da su u ovom trenutku deponije uglja pune, kao i vodne kumulacije, a završene su investicije poput revitalizacije agregata na HE „Đerdap 1“.

Dubravka Đedović Handanović je napomenula i da je Srbija, u uslovima pandemije i energetske krize, a zatim i krize zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, uspela da među prvima obezbedi dovoljne količine gasa za zimu 2023/24. i da ga uskladišti u Banatskom Dvoru i Mađarskoj.

Takođe, obezbeđene su i dovoljne količine uglja i mazuta za proizvodnju termoelektrana, dok operativne i obavezne rezerve nafte garantuju sigurnost čitavoj ekonomiji Srbije, kaže ministarka.

Ona je podsetila na reformu EPS, odnosno na njenu korporativizaciju (pretvaranje iz javnog preduzeća u akcionarko društvo sa stopostotnim vlasništvom države). Ministarka kaže da sada, „zahvaljujući novom sistemu upravljanja, direktor EPS više neće moći da svojim odlukama kompaniju značajno unazadi, dok se cena pogrešnih odluka do sada uvek plaćala novcem iz budžeta Srbije, što znači novcem svih građana“.

Ona je najavila da će početkom godine početi izgradnja solarnih elektrana instalisane snage jednog gigavata, a do kraja godine se očekuje i puštanje u rad prve vetroelektrane u vlasništvu EPS-a.

Prošle godine u debelom minusu

U rangiranju Biznis TOP 2022/23. magazina „Biznis i finansije“ (BIF) za prošlu godinu EPS se nije plasirao u prvih deset kompanija po dobiti, iako je na visokom drugom mestu po prihodima (358 milijardi dinara). Od energetičara među top 10 po dobiti bili su „SCM Power" (5. sa 11 milijardi) i „Elektromreže Srbije“ (10. sa 8,1 milijardom).

„Elektroprivreda Srbije“ je u 2022. bila i najveći gubitaš, sa neto gubitkom koji je za godinu dana uvećan skoro pet puta, na 73 milijarde dinara. To je gotovo petina ukupnog neto gubitka privrede.

Istovremeno, ukupni gubitak ovog, tada javnog preduzeća je kumuliran na skoro 301 milijardu dinara i veći je za trećinu u poređenju sa 2021. godinom.

BONUS VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=ET6AIOGXoKY

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike