Đedović Handanović: Spremni smo za početak grejne sezone

10.10.2023

09:29

0

Autor: R.B.

Energetski sistem je pripremljen za novu sezonu, kaže resorna ministarka

Đedović Handanović: Spremni smo za početak grejne sezone
HE Đerdap - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su u "Elektroprivredi Srbije" (EPS) završeni najvažniji remonti proizvodnih kapaciteta, kao i da su deponije i akumulacije na visokom nivou, zbog čega je ocenila da je energetski sistem spreman za početak grejne sezone.

Đedović Handanović je za današnju „Politiku“ rekla da su hidroakumulacije na nivou 600 gigavat-časova, a zalihe uglja na deponijama termoelektrana premašile su dva miliona tona.

- Očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije - kazala je ona.

Ministarka je rekla i da je "omogućeno i sigurno snabdevanje prirodnim gasom za predstojeću grejnu sezonu, kao i rezerve ovog energenta u skladištima u Banatskom Dvoru i iznajmljenom skladištu u Mađarskoj - ukupno više od 680 miliona kubnih metara".

- U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene dovoljne količine energenata za početak grejne sezone 2023. - 2024.", rekla je ministarka Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike