Pozlatile nam se hidroelektrane: I RHE Bajina Bašta već prebacila plan

04.12.2023

15:46

0

Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama

Pozlatile nam se hidroelektrane: I RHE Bajina Bašta već prebacila plan
HE Đerdap - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Hidroelektrana "Bajina Bašta" premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i dostigla ovogodišnji plan proizvodnje od 1,6 miliona MWh, objavila je danas „Elektroprivreda Srbije“.

Kako je navedeno, i reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" proizvela je 588.400 MWh električne energije i prebacila kumulativno godišnje ispunjenje plana za taj dan za 15 odsto.

Ispunjenju godišnjeg plana proizvodnje u obe elektrane doprinela je povoljna  hidrološka situacija u slivu Drine, odnosno znatno viši dotok Drine i vrlo dobra pogonska spremnost proizvodnih hidro agregata, navode iz EPS.

Hidroelektrana "Zvornik" ostvarila je plan proizvodnje za 2023. godinu od 528.000 MWh.

Zaključno sa 30. novembrom ove godine, HE "Zvornik" proizvela je ukupno 546.418 MWh električne energije.

Hidroelektrane "Međuvršje" i "Ovčar Banja", u okviru proizvodne celine "Elektromorava" iz Čačka, ostvarile su plan proizvodnje i proizvele su 71.734 MWh, što predstavlja proizvodnju veću od plana za 18 odsto.

Godišnji bilans zaključno sa novembrom za ove dve hidroelektrane iznosio je 61.000 MWh.

U limskim hidroelektranama jedino je HE "Bistrica" ostvarila ovogodišnji plan proizvodnje do 30. novembra.

Sve pre roka

Krajem prošlog meseca iz EPS-a je saopšteno da su i drugi sistemi HE ispunili svoje godišnje planove „pre roka“.

Revitalizovana HE „Đerdap 1“ je ispunila godišnji plan proizvodnje od 5.515.000 MWh ali i premašila i dnevni rekord od 27.134 MWh.

I HE „Đerdap 2“, iako radi sa devet agregata (A7 je u remontu) koji su sazreli za revitalizaciju, radi kao u najboljim godinama. Svi su izgledi da će ova godina biti najbolja proizvodna godina u istoriji elektrane.

Sa Vlasine takođe stižu rezultati za ponos. „Vlasinske HE“ plan proizvodnje od 331. 000 MWh za ovu godinu ispunile su još 17 oktobra. Novembar završavaju sa proizvedenih 352.000 MWh i u zavisnosti od angažovanja mogu stići i do 400.000 MWh za ovu godinu.

Prema planu radi i elektrana za pokrivanje vršnih opterećenja HE „Pirot“. U Zavojskom jezeru nalaze se značajne količine energije.

Ogranak „HE Đerdap“ isporučuje sistemu EPS dnevno i do 34.000 MWh zelene energije i ovakvi podaci pokazuju da će, kako je rekao Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju energije Ogranka „HE Đerdap“, imati još jednu odličnu proizvodnu godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike