Rusi izbačeni: Dijamant, Mivela, Idea… vraćeni potpuno u hrvatske ruke

19.12.2023

16:01

0

Autor: R.B.

Regionalni trgovačno-prehrambeni džin „Fortenova“ iz Zagreba dobija novu vlasničku strukturu nakon izbacivanja Rusa iz kompanije

Rusi izbačeni: Dijamant, Mivela, Idea… vraćeni potpuno u hrvatske ruke
Ilustacija - Copyright Promo

Fabrika ulja „Dijamant“ iz Zrenjanina, proizvođač vode „Mg Mivela“ iz Trstenika, trgovački lanci „Mercator-S“ (Merkator, Idea, Roda), „Pik Vrbovec-S“ iz Beograda, IT kompanije „Kron“ i „mStart Business Solutions“, kao i „M-Profil Solutions SPV“, ubuduće će biti stopostnonot u hrvatksom vlasništvu.

To je posledica novog prepakivanja koncerna „Fortenova“ iz Zagreba, u kojem su iz vlasništva izbačene ruske banke  Sberbank i VTB, zbog toga što su pod političko-ekonomskim sankcijama EU. Ruski suvlasnici će biti isplaćeni na poseban račun na kome će pare stajati do ukidanja sankcija.

Odbijen prigovor „ruskog kupca“

Prihvaćanju dogovora na Skupštini prethodila je odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. 12. 2023. kojom su odbačeni svi zahtjevi „SBK Art LLC-a“, Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je nedavno stekao depozitarne potvrde „Fortenova Grupe“ navodno kupljene od Rusa, za odgađanjem današnje Skupštine.

– Na danas održanoj Skupštini imatelja depozitarnih potvrda „Fortenova grupe“ većinom od 97 posto prisutnih deoničara koji su glasali odobrena je transakcija između „Fortenova Group TopCo B.V.“ kao prodavca i „Iter BidCo B.V.“ kao kupca 100 odsto udela u kapitalu kompanije „Fortenova Group MidCo B.V.“, za iznos koji ukupno može da dosegne do 660 miliona evra – objavljeno je u saopštenju „Fortenove“.

Sa ovom transakcijom između formalno holandskih pravnih entiteta se, međutim, ne dobija i krajnja vlasnička struktura najnovije „Fortenove“ jer pred dosadašnjim investitorima (koji nisu Rusi koji su se tu našli na osnovu naplate kredita sa 49,9% vlasnišva) je da odluče da li će preneti dosadašnji procenat vlasništva u novu firmu, povećati ga ili prodati svoj deo.

Za dogovorenu cenu ove transakcije garantuje svojim novcem kompanija „Open Pass Ltd.“ čiji je vlasnik najveći igrač u „Fortenovi“ Pavao Vujnovac (28% je udeo njegove Enna Grupe).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike