Neočekivani kupac: Investitor iz Emirata kupio ruski deo Merkatora, Idee, Dijamanta...

03.11.2022

08:41

0

Investitor Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udela u hrvatskoj „Fortenova grupi“, koja i u Srbiji ima fabrike i hipermarkete

Neočekivani kupac: Investitor iz Emirata kupio ruski deo Merkatora, Idee, Dijamanta...
Ilustracija - Copyright Promo

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio je udeo ruske „Sberbanke“ u proizvođaču i distributeru hrane „Fortenova“, izvestila je agencija Hina

U „Fortenovi“ nemaju nikakva saznanja o toj prodaji, kaže agencija, a finansijska transakcija koja se odnosi na 43,4 posto udela u holandskom holdingu „Fortenova Grupa“, jedinom deoničaru hrvatske „Fortenova grupe d.d.“, dovršena je u ponedeljak 31. oktobra.

- Ovim počinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, i uvereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za „Fortenova grupu“ i hrvatsku ekonomiju - saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

Hrvatska novinska agencija podseća da je „Sberbanka“ ušla u vlasničku strukturu regionalnog giganta u aprilu 2019. godine, nakon uspešne nagodbe poverilaca u propalom „Agrokoru“.

- Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udela „Sberbanke“. Imovina „Sberbanke“ je pod sankcijama EU i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija - odgovorili su iz te grupe na pitanje Hine.

Prvi potencijalni kupac udela „Sberbanke“, mađarski „Indotek“, nije uspeo da dobije te dozvole, podsetili su iz „Fortenova grupe“.

Iz prestolonaslednikove službe

U široj javnosti Saif Alketbi je poznat samo kao šef kabineta (od 2009. do 2015. godine) prestolonaslednika emira Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

Prema podacima koje daje zagrebački „Večernji list“, trenutno je predsednik „Flatracea“, savetodavne firme s globalnim iskustvom koja pomaže u kretanju kroz složene regulatorne, finansijske i upravljačke odluke kako bi povećale vrednost.

Za prodaju tog udela penzionim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici nemačkog psoguravača „Alijanca“ u Nadzornom odboru „AZ fonda“ zaustavili kupoprodaju.

- Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve dalje dozvole za prodaju nisu pribavljene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Takođe, nakon penzionih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbegavanja sankcija, radi se o kaznenom delu i kompanija u tome nije učestvovala", naveli su u odgovoru iz „Fortenova grupe“.

Iz hrvatske vlade su saopštili danas da mogu da komentarišu transakciju, jer o tome nemaju službena saznanja, te da Vlada u to nije bila uključena.

"Fortenova" poseduje fabrike hrane i trgovonske lance u regioni, od kojih u Srbiji lanci "Roda/Merkator" i "Idea", kao u uljara "Dijamant", fabrika vode "Mivela"...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike