Prodaje se Fortenova, traže kupca van Hrvatske

26.04.2023

16:57

0

U portfelju Fortenove nalazi se i Mercator-S, koji je jedan od najvećih maloprodajnih lanaca na tržištu Srbije

Prodaje se Fortenova, traže kupca van Hrvatske
Ilustracija - Copyright AP Photo/Frank Augstein, File

Fortenova grupa je u sredu otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu udela u Fortenova Group MidCo B.V., holandskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe, saopšteno je iz kompanije, prenosi Bloomberg Adria.

- Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se pre kraja septembra ove godine - navodi se u objavi kompanije.

U materijalima koje Fortenova grupa koristi za privlačenje potencijalnih kupaca navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde evra, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 miliona evra i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona evra, neto dug od 1,1 milijardu evra, razmeru neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta i likvidnost na računu veću od 280 miliona evra.

Fortenova grupa je takođe daleko najveći regionalni privatni poslodavac, sa više od 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobavljača.

- Istovremeno, sankcionisani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utiče na vrednost kompanije za sve zainteresovane strane. Pre svega ono onemogućava postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udele u Grupi, proistekle su pravne osnove koje su postojale za dobijanje licence za sprovođenje izlaska sankcionisanih nosioca depozitnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udela SBK Art ili Sberbanke - objavili su iz kompanije.

U portfelju Fortenove nalazi se i Mercator-S, koji je jedan od najvećih maloprodajnih lanaca na tržištu Srbije i koji u svom sastavu ima brendove IDEA, Roda, Mercator i Velpro. Fortenova je takođe vlasnik fabrike ulja Dijamant Zrenjanin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike