Radionica za igre: Na Računarskom fakultetu otvorili „RAF Game Dev Club“

12.06.2023

16:49

0

Autor: G.M.Š.

Kompanija „Nordeus“ je u saradnji sa Računarskim fakultetom otvorila posebnu učionicu za razvoj video igara

Radionica za igre: Na Računarskom fakultetu otvorili „RAF Game Dev Club“
RAF Game Dev Club - Copyright Promo: Nordeus

Posebna učionica, svojevrsna „radionica za igre“ otvorena je danas na Računarskom fakultetu u Beogradu. Za poseban prostor „RAF Game Dev Club“, koji je otvoren u saradnji „Nordeus“ i Fakulteta, poznata srpska kompanija donirala je opremu koja će omogućiti studentima fakulteta da na praktičan način primene znanje i veštine naučene u sklopu nastave i razvijaju svoja interesovanja i talente u okviru jedne od najbrže rastućih industrija na svetu

Ideja je da se studenti zainteresovani za razvoj igara ohrabre da naprave prve karijerne korake u industriji video igara, i da im upravo rad u ovom prostoru pruži podršku u daljem razvoju tehničkih veština, kažu iz „Nordeusa“.

- Posebno nam je drago što je ideja za sekciju došla upravo od studenata koji su zainteresovani za gejming. Samoinicijativnost i preduzetnički duh su vrednosti na kojima je nastao i „Nordeus“, te smo želeli da ih podržimo i kod mladih talentovanih studenata pasioniranih za pravljenje igara.

Svim zainteresovani studenti Računarskog fakulteta sada imaju multidisciplinarni prostor gde će njihova kreativnost doći do izražaja. Ovo je samo deo uske saradnje sa Računarskim fakultetom, kako u sklopu ove sekcije tako i na samim predavanjima gde će naši zaposleni deliti znanja i iskustva iz svojih oblasti. Cilj nam je da im približimo sve što gejming ima da ponudi kao i da im omogućimo da se praktično oprobaju u nekim od pozicija i prilika koje industrija video igara pruža – rekao je Miloš Milošević, direktor inženjeringa u „Nordeusu“ na svečanom otvaranju.

Inicijalno, kroz „RAF gejm dev klub“ je do sada prošlo više od 100 studenata, aktivnih je trenutno oko 30, dok se u narednom periodu očekuje da će 50 studenata imati prilike da učestvuje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima koje su povezane sa sekcijom.

Investicije u budućnost

Pre ove donacije Računarskom fakultetu, „Nordeus“ je prošle godine sličnu dao i Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Na svečanom prijemu osamnaeste generacije studenata softverskog inženjerstva, „Nordeus“ je donirao osamdeset računara i monitora za dve laboratorije na ETF-u. Ali, nisu samo visokoškolci u fokusu. Od 2021. godine „Nordeus fondacija“ pomože i deci i mladima da steknu savremene veštine i znanja kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

Najsavremenija oprema za rad biće od značaja, ne samo studentima koji se bave razvojem igara, već će biti na raspolaganju za ostale vrste praktičnog rada svim studenata Računarskog fakulteta.

- Sada, nakon godinu i po dana, zahvaljujući donaciji kompanije „Nordeus“, sekcija dobija modernu laboratoriju u kojoj studenti mogu da realizuju svoje ideje i ispolje kreativnost korišćenjem vrhunske računarske opreme. Plan je da se u rad sekcije uključe i kolege iz „Nordeusa“, koje će studentima preneti praktična znanja iz ove perspektivne industrije. Na taj način ostvarujemo zajednički cilj da se studenti zainteresuju za industriju video igara i da svoj hobi pretvore u posao koji vole, kao što to već čine diplomci RAF-a zaposleni u „Nordeusu“. Nadamo se da će se u „RAF Game Dev Clubu“ začeti neka nova svetski poznata video igrica – istakla je prof. dr Bojana Dimić Surla, dekanka Računarskog fakulteta.

Podaci potvrđuju značaj kreativne industrije u Srbiji kao i sve prilike koja ona ima da ponudi. Prema godišnjem izveštaju Srpske gejming asocijacije iz 2022. godine, u lokalnoj gejming industriji radi preko 2.500 zaposlenih u sklopu 140 studija, dok 15 najvećih kompanija prihoduje više od 150 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike