Učionica budućnosti i u prestonici: Mejkers lab stigao u Beograd

14.06.2023

09:10

0

U Prvoj beogradskoj gimnaziji juče je otvoren Mejkers lab, prvi u Beogradu i sedmi u Srbiji

Učionica budućnosti i u prestonici: Mejkers lab stigao u Beograd
Mejkers lab - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Više od 1.000 đaka Prve beogradske gimnazije od juče ima poseban prostor u kome će se multidisciplinarno baviti naukom, pošto je i u ovu uglednu srednjoškolsku ustanovu stigao mejkers lab.

U mejkers labu, koji je omogućen zahvaljujući Grupi za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija), đaci će moći da uče, istražuju, konstruišu, tu se koriste alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo drugih digitalnih veština potrebnih za zanimanja 21. veka.

Ova inicijativa pokrenuta je prošle godine, kada je otvoreno četiri mejkers laba, a ovo je prvi u Beogardu. Pre njega otvoreni su u Čačku, Vršcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu i Ruskom Krsturu, a u planu je za ovu godinu još devet.

- Imamo čast da prvi mejkers lab u Beogradu otvorimo baš u Prvoj beogradskoj gimnaziji, koja je škola sa dugom tradicijom, ali okrenuta inovativnim pedagoškim pristupima. Mejkers lab otelotvoruje posvećenost Grupe za obrazovanje da neguje kod učenika kreativnost, radoznalost, kritičko razmišljanje, kao i ljubav prema nauci i preduzetnički duh - rekla je v.d. direktorka Centra za promociju nauke Marjana Brkić.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj mejkers lab dostići svoj pun potencijal ali i dobiti neke nove načine upotrebe shodno značaju i viziji škole u kojoj se nalazi.

Da škola ponovo bude zadovoljstvo

Direktor Dostignuća mladih u Srbiji, Darko Radičanin, izjavio je da su ključni prioriteti za razvoj budućih generacija vraćanje rada i zadovoljstva u sve škole.

- Ono što će se desiti u Mejkers labu jeste da interesovanje mladih za tehniku i nauku pokušamo dodatno da oplemenimo i da od toga napravimo poslovne ideje koje će kasnije odjeknuti u svetu - istakao je Radičanin.

Direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, Miloš Đuričanin, izjavio je danas da je cilj da ove godine broj škola koje učestvuju u ovom projektu poraste na 15.

- Mi moramo da budemo tu za đake i da vidimo koju ulogu možemo preuzeti kako bismo poboljšalji funkcionisanje obrazovanja u Srbiji i da bi budućnost za našu decu bila svetlija - zaključio je Đuričanin.

Prisutni su imali priliku da obiđu ceo prostor mejkersa, ali i festival nauke pod nazivom “Naučni lavirint” koji je još jedan od projekata koje Prva beogradska gimnazija ostvaruje u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Na festivalu đaci škole su uz pomoć svojih nastavnika fizike i hemije u kabinetu fizike demonstrirali atraktivne eksperimente iz fizike i hemije.

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva.

Rasadnik inovatora

Prva beogradska gimnazija zbog svojih istorijskih vrednosti i uspeha, 27. aprila 1995, godine, proglašena za spomen školu.

- Osnovana davne 1839. godine, tokom svog plodnog rada dala је 124 člana i 11 predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i 15 ministara prosvete. Današnje generacije, koje obrazujemo na drugačiji način, vaspitavamo u duhu poštovanja, humanosti i rodoljublja. U saradnji sa roditeljima, u tome i uspevamo. Kada govorimo o rezultatima koje učenici postižu, izuzetno smo zadovoljni njihovim postignućima, učešćem na takmičenjima, kao i upisivanjem fakulteta, o čemu vodimo evidenciju. Prema rezultatima spoljašnjeg vrednovanja koje sprovodi Ministarstvo prosvete, 2016, kao i ove školske godine, opšti kvalitet Škole vrednovan je maksimalnom ocenom – 4. Za ukupan doprinos u razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji, Prvoj beogradskoj gimnaziji dodeljena je Svetosavska nagrada za 2021. godinu - napomenuo je Aleksandar Andrejić, direktor škole i povodom otvaranja Mejkers laba dodao da škola uspešno razvija i saradnju i sa drugim srednjim školama u zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike