Telekom Italija prodaje fiksnu telefoniju KKR-u za 22 milijarde evra

06.11.2023

08:55

0

Autor: R.B.

Italijanski telekomunikacioni operater pristao je u nedelju da proda svoju infrastrukturu fiksne telefonije a sporazum je podržala i vlada

Telekom Italija prodaje fiksnu telefoniju KKR-u za 22 milijarde evra
Ilustracija - Copyright Pixabay/ StockSnap

Upravni odbor telefonskog operatera „Telekom Italija“ je, nakon maratonskog sastanka koji je počeo u petak, odobrio prodaju mreže američkom gigantu „KKR“ u nedelju i to bez uslovljavanja glasanjem akcionara, navodi se u saopštenju. Odluka je doneta uprkos protivljenju najvećeg akcionara kompanije „Vivendi SE“.

„KKR“ je procenio vrednost mreže na 18,8 milijardi evra, ali ukupna vrednost sporazuma je čak 22 milijarde evra (po osnovu potencijalne zarade od spajanja sa mrežom kompanije „Open Fiber“), piše „Blumberg Adrija“.
„Telekom Italija“ očekuje da će se dogovor zaključiti do leta 2024, a prodaja bi trebalo da omogući kompaniji da smanji svoj dug za 14 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Odbor nije odobrio ponudu „KKR“ za kupovinu „Sparklea“, podružnice „Telekoma“ koja se bavi instalacijom podvodnih kablova, i produžio je rok za dostavljanje veće ponude do petog decembra. Vrednost ove kompanije je ranije procenjena na oko milijardu evra.

Odluka je i pobeda generalnog direktora Pjetra Labriole, koji stoji iza plana prodaje mreže, ali donosi korist i vladi na čijem je čelu premijerka Đorđa Meloni, pošto će sporazum sa „KKR“ vladi omogućiti da smanji dug ovog nekada javnog preduzeća, ali da istovremeno nad njim zadrži nadzor.

Odluku odbora (11 prema tri) odmah je kritikovala kompanija „Vivendi“, koja se dugo protivila planovima za prodaju mreže, najvrednije imovine „Telekoma“.

U saopštenju samo nekoliko minuta nakon objave, Vivendi je rekao da "duboko žali" zbog odluke odbora i da će "koristiti sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju da ospori ovu odluku i zaštiti svoja prava i prava svih akcionara".

Medijski konglomerat je već pozvao na vanredni sastanak akcionara gde bi mogao da pokuša da prikupi podršku za zaustavljanje prodaje.

Dugovi do guše

„Telekom Italija“ je mesecima pokušavao da proda mrežu. Dok je kompanija sada u privatnom vlasništvu, sadašnja italijanska ali i ona pre nje, odigrala je ključnu ulogu u kreiranju sporazuma koji bi omogućio vladi da zadrži uticaj. Ovo je posebno bitno s obzirom na radnu snagu kompanije i geopolitički značaj njene telekomunikacione mreže.

Nakon što su različite opcije propale, vlada je podržala plan KKR-a i pripremila sredstva za direktno ulaganje u kompaniju kako bi zadržala kontrolu.

Dobijanje zelenog svetla od odbora postalo je još komplikovanije krajem prošlog meseca, nakon što je investiciona firma sa sedištem u Londonu, „Merlin advajzors“, predstavila plan za zaustavljanje prodaje i smenu direktora Labriole.
Dok „Merlin“ poseduje samo oko 0,006% „Telekoma Italije“, ideja je odmah dobila podršku „Vivendija“, koji je tražio najmanje 30 milijardi evra za prodaju imovine.

U izjavi nakon odluke odbora, iz „Merlina“ su rekli da će pokrenuti pravni postupak za zaustavljanje prodaje i pozvali su na sastanak akcionara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike