Emiraćani preuzimaju PFF Telekom u Evropi i Jetel u Srbiji

02.08.2023

09:45

0

Autor: 24sedam

Kompanija „Emirejts telekomunikejšen grup“ (Emirates Telecommunications Group) iz Abu Dabija kupuje kontrolni udeo u češkoj „PPF Telekom grupi“, čiji je deo i „Jetel“

Emiraćani preuzimaju PFF Telekom u Evropi i Jetel u Srbiji
Ilustracija - Copyright 24sedam/S.Š.

Emiratska kompanija kupuje češku koja ima teleoperatere u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj i za to daje 2,15 milijardi evra, prenosi Biznis.rs.

- Cena od 2,5 milijardi evra, uključujući ugovorne isplate zarade, jedan je od najvećih poslova u istoriji PPF. Ponosan sam na to kako smo uspeli da povećamo vrednost ovih kompanija od trenutka kada smo ih kupili - rekao je izvršni direktor PPF, Jirži Šmejc.

Zadovoljstvo je tom prilikom izrazio i šef emiratskog diva vrednog 60 milijardi dolara, Hatem Dovidar.

- Ovo uzbudljivo partnerstvo sa PPF grupom u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj je primer naše posvećenosti traženju novih mogućnosti za saradnju i investicije koje će dodatno ubrzati našu ekspanziju - naveo je Dovidar.

„PPF Telekom“, deo poslovnog carstva porodice češkog milijardera Petra Kelnera (poginulog 2021. godine), čine „Jetel“ (Yettel) teleoperateri u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji (bivši "Telenor Srbija"), „O2 Slovačka“ i infrastrukturna preduzeća „CETIN“ i „O2 netvorks“ u tim zemljama.

Porodica Kelner, čije neto bogatstvo Blumbergov indeks milijardera procenjuje na 12,1 milijardu dolara, traži potencijalne ciljeve akvizicije u Evropi kao deo strategije da preusmeri svoj investicioni fokus nazad na zapadna tržišta nakon godina ekspanzije po Aziji.

Dogovor uključuje do 350 miliona evra u isplatama ukoliko PPF premaši određene ciljeve, a u suprotnom predviđa povrat do 75 miliona evra ako deo tih ciljeva ne bude ispunjen do finalizovanja kupovine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Biznis.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike