Kada tačno kreće 5G mreža u Srbiji i šta nam donosi?

18.09.2023

19:45

0

Autor: S.G.

Narednih dana počinje javna rasprava o pravilniku o 5G mreži u našoj zemlji

Kada tačno kreće 5G mreža u Srbiji i šta nam donosi?
Ilustracija/5G mreža - Copyright Profimedia

Javna rasprava o pravilniku o 5G mreži u Srbiji počeće narednih dana, a nakon toga kreće nadmetanje za dodelu frekvencija.

Do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno je nekoliko koraka, a prvi je napravljen ove godine kada je parlament, na predlog Vlade Srbije, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da se građanima obezbedi brz i siguran internet, istakao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Zakon o e-komunikacijama

Drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi.

- Postoji dobar razlog zašto je sada pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, očekujući da do kraja 2024.godine, dakle naredne godine, dobijemo i prve korisnike. Jedan od bitnih razloga što nismo ranije je taj što nismo u smislu zakona i podzakonskih akata bili spremni - rekao je za RTS ministar.

Naime, kako dodaje, ove godine donet je zakon o elektronskim komunikacijama.

- U aprilu je Narodna skupština usvojila ovaj zakon i on je bazični zakon o telekomunikacijama koji definiše ovu oblast i u skladu sa tim zakonom naredne godine očekujem da na javnoj raspravi bude pravilnik koji će bliže odrediti kako ćemo raditi tu 5G aukciju - kaže Jovanović.

Što se tiče prednosti 5G mreže i šta će to doneti građanima Srbije ministar Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi, i građani i privreda.

Dve stvari su bitne sa tehničke strana, u odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, koji je ključan pojam u modernim telekomunikacijama. Druga bitna stvar je što je kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično svedeno na minimum.

24sedam/Promo/NALED
Mihailo Jovanović

- Imamo dobru 4G mrežu i imamo odlična tri mobilna operatora koji se takmiče na tržištu. Republika Srbija je postavila takve uslove, takvu tržišnu trku da mi izvlačimo maksimum iz 4G mreže. Ono što je specifičnost 5G mreže je da ima mnogo veće protoke i da je kašnjenje u toj mreži praktično zanemarljivo. Šta to znači? Da je ona mnogo više primenljiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a rekao bih malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video strimove - navodi ministar.

On ukazuje da ova mreža, takođe, omogućava upravljanje robotima u industriji.

- Dakle, nije samo umrežavanje i korišćenje signala za potrebe građana i ljudi, već mašine, roboti, veliki industrijski sistemi, pogoni, luke, koriste sada 5G mrežu i zahvaljujući tom minimalnom, zapravo skoro nikakvom, kašnjenju u 5G mreži moguće je upravljati i robotima i mašinama - kaže Jovanović.

U prvoj godini najveći gradovi

Ukazuje da će se pravilnikom definisati postepena implementacija, te da će mobilni operatori morati da zamene svoje bazne stanice i da podignu jedan veći broj njih nego što ih sada ima.

- Mada je veliki broj baznih stanica i spreman za 5G mrežu, to će biti njihova investicija, a mi ćemo pravilnikom definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, u sledećoj godini narednih 20 velikih gradova i za toga ćemo forsirati pokrivanje putne infrastrukture, železničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mesta, a naravno, nametnućemo obavezu budućim operatorima mreže 5G da pokriju i one najsiromašnije opštine da bi pokazali da ta 5G mreža može da dođe do njih - kaže ministar.

On ukazuje da je prema nekim procenama potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpunu pokrivenost.

Pixabay
 

- Oni će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove. Jednostavno napredak nauke i tehnologije i mreža ide u tom smeru da će to biti trka mobilnih operatora, da će nalaziti nove izvore i nove usluge kako će finansirati izgradnju tih mreža. A građani će moći da nastave da koriste i 4G - ističe ministar.

On naglašava da je mobilni telefon preduslov da se koristi 5G mreža.

- Neki od aparata koje koriste naši građani su već spremni za 5G mrežu. Negde mislim da je procena da su to oni mobilni aparati koji se već 4,5 godina proizvode. Da i ono što je bitno, samo u izvanrednim slučajevima će morati da se menjaju kartice. Dakle, bitno je da građanima neće biti nikakvi dodatni troškovi i da će postepeno tehnologija nametnuti to da dobijaju nove 5G aparate - kaže ministar.

5G mrežu prate različite predrasude i naslovi, da slabi imunitet, da su vakcinama usađeni, zapravo usađeni čipovi sa kojima se 5G mrežom prati kretanje, itd.

Mnogo teorija zavere...

- Bilo je mnogo teorija zavere, naročito tokom kovida i poznata je ta priča da je zemlja ravna ploča, da kroz vakcine se zapravo ljudi čipuju i da će 5G mreža upropastiti ljude. Ali da stavimo te priče sa strane, jasno je da je 5G mreža bezbedna, da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža. Mi smo radili i studije koje je radio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i misija OEBS-a u Srbiji. A ono što je bitno je da naš pravilnik koji definiše nivo nejonizujućeg zračenja u Srbiji propisuje nivo koji je sto puta manji nego u EU. Tako da naši građani mogu da budu potpuno mirni - objašnjava Jovanović.

Ministar je ukazao i da je u toku javna rasprava o dva bazična medijska zakona, Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima.

- Veoma je interesantno da imamo na javnoj raspravi konačno dva medijska zakona. To su temeljni zakoni, bazični zakoni u ovoj sferi, koji se odnose na rad sa novinarskim i medijskim udruženjima. Imali smo prvi okrugli sto u Beogradu. Naredne nedelje, u sredu i u Nišu, pozivam sve zainteresovane da dođu. I rekao bih da su to veoma bitni zakoni. Zakon o javnim informisanjima i medijima, Zakon o elektronskim medijima, usklađen sa evropskom direktivom o audiovizuelnim uslugama, sa evropskim zakonodavstvom, postoji visok stepen saglasnosti i mnogo dobrih stvari donose ovi zakoni. Naravno, nikad se ne možemo složiti oko svih detalja - kaže ministar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike