Gas iz Azerbejdžana u Srbiji možda već početkom 2024.

27.10.2023

14:55

0

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske

Gas iz Azerbejdžana u Srbiji možda već početkom 2024.
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Strateški gasovod koji povezuje Srbiju i Bugarsku mimo gasovoda Balkanski tok, biće završen u prvim nedeljama novembra, najavila je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Radovi na gasnoj interkonekciji ušli su u finalnu fazu, do sada je izvedeno oko 98 odsto radova. Očekujemo da izgradnja bude završena u prve dve nedelje novembra i da se krene u pribavljanje neophodnih dozvola kako bismo obezbedili da gasovod u narednim nedeljama postane operativan - rekla je ministarka pri obilasku gasne merno-regulacione stanicu u mestu Trupale kod Niša.

Đedović Handanović je istakla da je gasni interkonektor projekat od strateške važnosti za Srbiju zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom, koji trenutno dolazi samo iz Rusije (gasovodom preko Bugarske i eventualno preko Mađarske).

- Sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imaćemo mogućnost da se preko Bugarske povežemo i dobijamo gas iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj. Pregovaramo sa kompanijom iz Azerbejdžana i do kraja novembra očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP Srbijagas – rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike