Možemo li da dobijamo gas i preko Krka i Rumunije?

21.02.2023

15:44

0

Autor: 24sedam

Gasna diversifikacija se protekle godine pokazala kao strateški važna i sada bi Srbija trebalo da ispita sve mogućnosti, istaknuto na sastanku čelnika PKS i Ministarstva energetike

Možemo li da dobijamo gas i preko Krka i Rumunije?
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Za privredu Srbije je prioritet regionalno energetsko povezivanje i ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete, kako bi se obezbedila dugoročna energetska stabilnost industrije i ostvario neophodan preduslov energetske tranzicije na obnovljive izvore energije u zemlji i regionu, istaknuto je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, i Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike.

Kao neophodan preduslov pune energetske tranzicije i obezbeđivanja daljeg rasta domaće privrede, važno je obezbediti nove alternativne pravce gasifikacije i proizvodnje električne energije u Srbiji, kroz saradnju sa regionom i članicama inicijative „Otvoreni Balkan“, saopšteno je iz PKS.

- Izgradnja novih magistralnih gasovoda je od izuzetnog značaja, posebno za kompanije koje proizvode strateški bitne proizvode, poput proizvođače etanola, cementa i drugih proizvoda. Važno je ispitati prioritete u vezi sa alternativnim pravcima gasifikacije Srbije, poput povezivanja na LNG terminal na Krku izgradnjom nedostajućeg dela gasovoda Slavonski Brod - Bačko Novo Selo, kao i gasno povezivanje sa Rumunijom - ukazao je Čadež.

Privreda zainteresovana za svoju zelenu struju

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima obezbeđivanja podsticaja za nabavku opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi i prelazak na izvore energije na bazi OIE, poput solarne i geotermalne energije kao značajnog potencijala za proizvodnju struje i toplotne energije.

- Važno je omogućiti da privreda brže pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije, jer je interesovanje među kompanijama i industrijskim parkovima izuzetno veliko - rekao je Čadež.

Prema rečima predsednika PKS, postoji značajan prostor u primeni korišćenja geotermalne energije tako što bi se pre izgradnje velikih objekata ispitalo tlo ispod objekta i mogućnost korišćenja tog energetskog potencijala u sistemu grejanja i hlađenja.

- Zajednički zadatak sa Privrednom komorom Srbije jeste da slušamo potrebe privrede i olakšamo poslovanje kompanija u ovim izazovnim vremenima - rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Đedović je istakla da su ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove energetske kapacitete neophodna kako bi se osigurala energetska bezbednost i obezbedile rastuće potrebe privrede za energijom, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike