Đedović i Žiofre obišli radove na gasovodu SRB-BUG: Ceo projekat gotov na jesen! (FOTO)

18.04.2023

14:51

0

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre poručio je da mu je drago da vidi kako ovaj projekat napreduje i da EU nastavlja da bude posvećena diversifikaciji snabdevanja gasom u Srbiji

Đedović i Žiofre obišli radove na gasovodu SRB-BUG: Ceo projekat gotov na jesen! (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ bg

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i izjavila da će ceo projekat biti završen na jesen. 

- Izgradnja gasne interekonekcije je od strateškog značaja za naš energetski sektor jer ćemo izgradnjom ovog gasovoda dobiti mogućnost da se snabdevamo gasom iz više izvora, kao što je Azerbejdžan i LNG terminal u Aleksandrupolisu u Grčkoj. U prethodnom periodu smo rešili mnoge izazove na projektu, a danas su započeli i radovi na najtežoj deonici gasovoda, gde se gasna interkonekcija ukršta s auto-putem. Očekujemo da čitav projekat bude završen na jesen, a bićemo tu da ispratimo sve do dok ne bude sve spremno da poteče gas - rekla je Đedović.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ bg
 

Ona je dodala da je do sada na gradilište dopremljeno oko 100 km cevi, ili oko 90 odsto, a da je fizička realizacija u ovoj fazi veća od planirane.

- Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu imamo snažnu finansijsku podršku EU. Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diversifikaciju Srbije, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije - rekla je Đedović.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre poručio je da mu je drago da vidi kako ovaj projekat napreduje i da EU nastavlja da bude posvećena diversifikaciji snabdevanja gasom u Srbiji i povećanju otpornosti  i konkurentnosti njenog energetskog sistema.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ bg
 

- Željno iščekujemo gas koji će poteći ovim gasovodom naredne grejne sezone. EU je takođe ponudila Srbiji da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU - rekao je ambasador Žiofre.

Obilasku je prisustvovala i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. 

Radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine. Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Vrednost radova na izgradnji gasovoda iznosi oko 90 miliona evra, a finansiranje uključuje 49,6 miliona evra bespovratnih sredstava EU, zajam EIB u vrednosti od 25 miliona evra i nacionalno sufinansiranje. EU podržava, sa ukupno 33,6 miliona evra, gradnju deonice gasne interkonekcije na teritoriji Bugarske, čija je dužina 60 km.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike