Rekordna prodaja nekretnina na ovom ostrvu: Potražnja nadmašuje ponudu

27.10.2023

18:35

0

Posebno se ističe porast broja stranih kupaca, koji je podržan strategijom za privlačenje kompanija

Rekordna prodaja nekretnina na ovom ostrvu: Potražnja nadmašuje ponudu
Copyright Pixabay

Tržište nekretnina na Kipru beleži značajan rast sa prodajom stanova i kuća koja je dostigla najviši nivo u poslednjih 15 godina. Prema podacima koje je ove nedelje objavila Centralna banka Kipra, Indeks cena stambenih nekretnina (RPPI) porastao je za 1,5 odsto u drugom kvartalu 2023. godine.

Za period april-jun 2023. godine, zabeležen je rast cena kuća za 0,7 odsto, dok su cene stanova skočile za 3,1 odsto. U odnosu na godišnji nivo, cene stambenih nekretnina povećale su se za 7,4 odsto u drugom kvartalu, dok je u prethodnom kvartalu zabeležen rast od 7,7 odsto.

I dok je Evropska centralna banka u poslednjim godinama povećavala ključne kamatne stope, što je dovelo do smanjenja potražnje za stambenim kreditima, domaća potražnja za nekretninama je i dalje u usponu. Posebno se ističe porast broja stranih kupaca, koji je podržan strategijom za privlačenje kompanija na Kipar i povećanim brojem studenata i investitora.

Međutim, novi krediti za kupovinu nekretnina smanjeni su za 2,9 odsto u drugom kvartalu 2023. godine, a kamatne stope na stambene kredite takođe su porasle, prosečno iznoseći 4,28 odsto u istom periodu.

Uprkos rastućoj potražnji, broj odobrenih građevinskih dozvola za stambene jedinice smanjen je za 13 odsto u drugom kvartalu, što ukazuje na pad građevinske aktivnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike