Investicija snova! Kupite celo selo po ceni luksuznog stana (FOTO/VIDEO)

21.10.2023

07:35

0

Iako je opremljeno svim potrebnim sadržajem, kao što su škola, crkva, bazen i sportski centar, stanovnici su ono što mu nedostaje

Investicija snova! Kupite celo selo po ceni luksuznog stana (FOTO/VIDEO)
Copyright Pixabay

Zamislite da za cenu luksuznog stana u evropskoj metropoli možete kupiti čitavo selo?


To je upravo ponuda koja dolazi iz Španije, gde se selo Salto de Castro prodaje za 560.000 evra. Iako se prostire na 6.000 kvadratnih metara i poseduje 44 kuće, bar, crkvu, školu i gostionicu, trenutno nema nijednog stanovnika.

Ovo špansko selo prvi put se našlo na tržištu pre godinu dana, a potom ga je za 300.000 evra kupio građevinski preduzetnik Oscar Torres iz Toleda. Nakon što je investirao u renoviranje i poboljšanje objekata, Torres je odlučio da selo ponovo stavi u prodaju, ali po dvostruko većoj ceni.

Salto de Castro ima bogatu istoriju; izgrađeno je 1940. godine kako bi smeštalo radnike koji su gradili obližnju branu. Međutim, nakon završetka radova 1989. godine, selo je napušteno i kuće su ostale prazne već više od 30 godina.

 

 

Geografski, selo se nalazi u pokrajini Zamora, blizu špansko-portugalske granice. Iako je opremljeno svim potrebnim sadržajem, kao što su škola, crkva, bazen i sportski centar, stanovnici su ono što mu nedostaje.

Udaljenost od većih gradova i sunčane obale Španije čini ovu regiju manje privlačnom, što je možda razlog zašto mnogi smatraju da je tražena cena za selo nerealna. Upoređujući cene nekretnina, za istu sumu možete kupiti prostran stan u Madridu ili Barseloni.

 

 

Zanimljivo je napomenuti da je porodica 2000. godine kupila Salto de Castro sa planom da ga transformiše u turističku atrakciju. Međutim, svetska ekonomska kriza iz 2008. godine promenila je njihove planove. Prema procenama, da bi selo postalo funkcionalno i profitabilno, potrebna je investicija od oko dva miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike