Norveški Državni fond izgubio 33 milijarde dolara na nekretninama

25.10.2023

09:22

0

Najveći svetski državni fond, norveški Državni penzijski fond Global prijavio je gubitke od 2,1 odsto u trećem kvartalu u odnosu na prvu polovinu godine

Norveški Državni fond izgubio 33 milijarde dolara na nekretninama
Copyright Pixabay

Državni penzijski fond Norveške Global, sa imovinom od 1,4 biliona dolara, izgubio je u trećem kvartalu 374 milijardi norveških kruna, odnosno oko 33 milijarde dolara, prenosi CNBC.

Fond je prijavio kvartalni gubitak od 3,3 odsto na svojim investicijama u nekretnine koje se ne kotiraju na berzi, dok je gubitak u trećem kvartalu na investicijama u infrastrukturu za obnovljive izvore energije iznosio 2,4 odsto.

- Na berzi je zabeležen slabiji kvartal u odnosu na prethodna dva kvartala, a gori rezultati su zabeleženi naročito u tehnološkom i industrijskom sektoru - rekao je zamenik izvršnog direktora kompanije Investicioni menadžment Norveške banke, Trond Grande.

I pored velikog gubtika, rezultati Fonda su i dalje bili 0,17 procentnih poena bolji nego što je bio prinos na referentni indeks.

Norveški gigantski državni fond osnovan je devedesetih godina prošlog veka da bi Oslo investirao višak prihoda naftnog i gasnog sektora zemlje.

Do danas je fond uložio novac u više od 9.200 kompanija u 70 zemalja širom sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike