„Hrvatska - Slovenija - Italija je najbrži put Srbije ka EU“

26.10.2023

12:30

0

Srbija je izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje u regionu i jasan joj je pravac kojim to najbolje može da uradi, istaknuto na konferenciji "Transport i logistika: u srcu privrede“

„Hrvatska - Slovenija - Italija je najbrži put Srbije ka EU“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srbija je izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje, a da je transportni pravac Hrvatska - Slovenija - Italija najbrži put Srbije ka EU, istakao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

PKS, u partnerstvu sa Udruženjem italijanskih industrijalaca Konfindustrijom Srbije, Slovenačkim poslovnim klubom i Hrvatskom privrednom komorom, organizovala je današnju konferenciju "Transport i logistika: u srcu privrede“, sa ciljem da se pronađu inovativna rešenja i strategije koje će odgovoriti izazovima u ovom sektoru.

Vesović je na drugoj po redu konferenciji na ovu temu istakao da logistika i transport predstavljaju srž i integralni deo onoga što čini konkurentnost jedne privrede bilo gde u svetu.

- Potrebno je da razgovaramo o novim tehnologijama i mogućnostima koje će drastično povećati konkuretnosti i smanjiti cene transporta i logistike. Srbija je zemlja koja je izvozno orijentisana i koja je deo međunarodnih dobavljačkih lanaca - rekao je Vesović.

Dodao je da se naša zemlja nalazi na međuputu u razvoju železničke infrastrukture, a da će intermodularni terminali uskoro postati jako bitna tema.

- Verujem da će se preko 200 privrednika, koliko ih je na današnjoj konferenciji, dodatno povezati i učvrstiti poslovanje - naglasio je on.

Bar deseti deo cene ide na prevoz

Predsednik Konfindustrije Srbije, Patricio Dei Tos, je istakao da logistika i saobraćaj čine od 10% do 15%o cene proizvoda koji se prodaju.

Dei Tos je rekao da se Srbija nalazi u središtu svetskih događanja, a da sama volja da se sastanu na jednom mestu predstavnici Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju da se dalje razvija privreda u ovom delu Evrope.

- Ako uspemo da dalje razvijemo digitalizaciju, logistiku, saradnju carina i zelenu transformaciju postaćemo konkurentni na tržištima širom sveta - rekao je on.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant je istakao da za Sloveniju logistika i transport predstavljaju veoma bitnu temu.

- Slovenija se nalazi na raskršću Evrope, i ima veliki interes za privrednu saradnju sa Srbijom sa kojom želi da unapredi odnose u logistici. Nadamo se da ćemo zajedno biti deo železničke infrastrukture od Srbije ka Italiji. Siguran sam da će to doprineti većoj saradnji Srbije sa EU i zemljama regiona – rekao je Bergant.

Ministar Vesić: Povezujemo se u svim pravcima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da Srbija svoj privredni rast zasniva na razvoju saobraćajne infrastrukture i zbog toga su logistika i transport među prioritetima za ulaganje.

- Poboljšanje saobraćajne infrastrukture omogućava više investicija, ravnomerniji razvoj u zemlji i bolje povezivanje sa susedima - rekao je Vesić na skupu.

Ministar je podsetio da je Srbija završila gradnju 445 kilometara auto-puteva i da se trenutno gradi još 461 kilimetar, kao i da je nedavno potpisala dva nova ugovora za izgradnju auto-puta i brze saovraćajnice u dužini od skoro 300 kilometara.

Vesić je predstavio projekte koji će Srbiju dodatno povezati sa regionom u oblasti saobraćaja i logistike.

- Upravo smo potpisali ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Novi Bečej, Bečej, Kikinda i Srpska Crnja, koja će Srbiju dodatno povezati sa Mađarskom i Rumunijom. Ta brza saobraćajnica će obezbediti građanima Rumunije najbrži izlazak prema zapadnoj Evropi i biće integrisana sa mađarskim i rumunskim putevima - naglasio je Vesić i dodao i da Mađarska radi svoj deo auto-put prema Bačkom Bregu, a Rumuni svoj auto-put ka Srpskoj Crnji.

Kako je naveo, razgovarano je i sa predstavnicima Hrvatskih autocesta kako bi se priključili toj brzoj saobraćajnici preko Belog Manastira.

Tanjug/Infrastruktura železnice Srbije/ Nenad Stanisavljević
 

 

Prema njegovim rečima, treba da su uskoro pusti u saobraćaj i pruga prema Segedinu za putnički saobraćaj, a radi se i na gradnji integrisanog graničnog prelaza na Horgošu, a uradiće se i još jedan prelaz na Kelebiji.

- Sa Rumunijom se pregovara o gradnji novog mosta na Dunavu kod Golupca, kao i auto-put Beograd - Vršac - Rumunska granica - kazao je Vesić.

Ministar je kazao da je sa hrvatskim kolegama pregovarano i da granični prelaz Bački Breg bude samo za srpske i hrvatske kamione, eventualno slovenačke i makedonske.

Vesić je istakao da Srbija ka Bosni i Hercegovini gradi dva auto-puta i dve brze saobraćajnice.

- Dogovorili smo izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva. Brza saobraćajnica od Šapca do Loznice će biti gotova do kraja sledeće godine, a takođe i integrisan granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom Šepak. Takođe ćemo uraditi još jedan integrisan granični prelaz Slijepčević-Badovinci - kazao je ministar.

Dodao je i da je završen projeket auto-puta od Požege prema Kotromanu i Višegradu.

- Srbija i Bosna i Hercegovina zajedno su konkurisale kod EU za sredstva, odnosno grantove,  kako bi rekonstruisali prugu Beograd - Sarajevo. To je prvi zajednički projekat Srbije i Bosne i Hercegovine posle pregovora u Dejtonu - istakao je Vesić.

On je istakao da Srbija radi na dodatnom povezivanju sa Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom i Bugarskom.

Precizirao je da je početa rekonstrukcija pruge prema Dimitrovgradu, brzine 120 kilometara na sat.

- Sa Bugarima dogovaramo novu trasu za brzu prugu Niš - Sofija, a otvara se i još jedna pružna veza sa Bugarskom kod Vidina, kako bi se povezao sa Prahovom i Borom - rekao je Vesić.

Govoreći o saradnji Srbije sa Severnom Makednijom, naveo je da su se dve zemlje prijavile kod EU za sredstva za izgradnju brze pruge od Niša do Skoplja.

- Ka Crnoj Gori se gradi auto-put od Požege do Duge Poljane, pa do granice, a počinje i rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, uz pomoć sredstava EU - rekao je Vesić.

On je podsetio i da se radi i auto-put prema Merdaru, koji će biti veza sa lukom Drač u Albaniji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike