Efikasna trgovina, transport i logistika - preduslovi za razvoj i privlačenje investicija

19.05.2023

12:17

0

Samit o povezivanju održan je u Budvi u organizaciji zemalja CEFTA i Transportne zajednice

Efikasna trgovina, transport i logistika - preduslovi za razvoj i privlačenje investicija
Samit o povezivanju u organizaciji CEFTA - Copyright 24sedam/promo/CEFTA

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, pospešuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana regiona, poručeno je na Samitu o povezivanju koji je održan u Budvi u organizaciji zemalja CEFTA i Transportne zajednice.

Samit je okupio ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici (Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju). Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unapredila transportna, bezbednosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana celog regiona.

Pojačati konkurentnost

Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata rekao je da je Samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje da pomogne u povezivanju. Prema rečima Đikića, ukidanje carina u regiji je jedan od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu.

Đikić je naglasio da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni u toku pandemije, te raditi na njihovom širenju prema evropskoj granici. On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i granice prema EU, budući da 70 odsto izvoza članica CEFTA-e ide prema EU. Istakao je da je to prioritet za sve strane CEFTA-e.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, rekao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze zemalja Zapadnog Balkana. Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće transportne infrastrukture donosi dobrobit celom regionu, poručio je Ibrahimović.

Na Samitu o povezivanju 2023 usvojena je i zajednička CEFTA-TCT deklaracija “Unapređenje Zelenih traka”, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu sa ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrednosnih lanaca EU.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike