Srpskim prevoznicima slobodan transport robe kroz Makedoniju

08.06.2023

09:34

0

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se

Srpskim prevoznicima slobodan transport robe kroz Makedoniju
Copyright Pixabay

Nakon dobrih vesti za srpske kamiondžije iz Mađarske, stiže nova od južnog suseda. Od 1. avgusta neće više dozvola za prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije već će transport biti slobodan, saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije.

Resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to istorijski dogovor i ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

- Postigli smo istorijski dogovor. Potpuno ukidamo dozvole u drumskom i teretnom saobraćaju i sve to činimo za razvoj obe zemlje, ekonomski napredak regiona i bolju ekonomsku saradnju Severne Makedonije i Srbije - istakao je ministar Bočvarski.

Naveo je da je to nešto na čemu je radio sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goranom Vesićem, uz ogromnu podršku vlada obe zemlje.

- Ovo je prava politika da se olakša rad prevoznicima i ovo treba da bude primer za ceo region - istakao je on.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od emisionog standarda „evro1“ do „evro 6“, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

Odluka o liberalizaciji transporta deo je inicijative „Otvoreni Balkan“ i ciljeva utvrđenih Memorandumom o razumevanju i saradnji da se olakša uvoz, izvoz i kretanje robe i putnika na Zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike