Da li je kriza prošla vrhunac: Kod Nemaca preokret posle pet meseci

25.10.2023

11:34

0

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj se popravlja nakon gotovo pola godine pada, kaže poslednja analiza IFO instituta

Da li je kriza prošla vrhunac: Kod Nemaca preokret posle pet meseci
Ilustracija - Copyright AP Photo/Michael Probst

IFO indeks poslovnog raspoloženja u Nemačkoj je u oktobru porastao na 86,9 poena sa septembarskih 85,8 poena, saopštio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Ovaj rezultat predstavlja preokret u odnosu na pet uzastopnih meseci pada ovog indeksa. Nemačke kompanije su više zadovoljne sadašnjim poslovanjem, a menadžeri su bili manje pesimistični povod razvoja poslovanja u narednim mesecima.

U proizvodnji je indeks poslovnog raspoloženja blago porastao zbog manje skepse kompanija povodom budućnosti. One i dalje smatraju da je njihova sadašnja situacija teška i žale se na manjak narudžbina.

Poslovna klima u sektoru usluga je znatno pozitivnija nego u septembru. Kompanije su bile više zadovoljne sadašnjim poslovanjem, a njihova očekivanja su se takođe poboljšala.

U građevinarstvu je indeks zabeležio blagi rast. Kompanije su svoju trenutnu situaciju ocenile kao neznatno goru nego prošlog meseca, dok su njihova očekivanja od budućnosti bila za nijansu veća nego u septembru.

Ali, nije svima još svanulo jer u trgovini je indeks poslovnog raspoloženja pao na mesečnom nivou. Preduzeća su revidirala naniže svoje procene trenutne situacije naniže i takođe su više pesimistična u pogledu narednih meseci, posebno u veleprodaji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike