Dobre vesti iz Nemačke: Najveći srpski privredni partner otporan na krizu

23.05.2022

09:46

0

Poslovno raspoloženje u privredi Nemačke poboljšano u maju, kažu analitičari

Dobre vesti iz Nemačke: Najveći srpski privredni partner otporan na krizu
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

U moru crnih vesti i prognoza, iz Nemačke danas stižu i neke optimistične informacije. Raspoloženje privrednika u nemačkoj ekonomiji se poboljšalo u maju, pri čemu je indeks poslovne klime koji izračunava institut IFO porastao na 93 poena sa 91,9 bofova u aprilu.

Kompanije su pre svega mnogo zadovoljnije aktuelnom poslovnom situacijom, za razliku od njihovih poslovnih očekivanja u budućnosti koja jedva da su se promenila ostajući i dalje skeptična, navodi se u saopštenju instituta dostavljenog Tanjugu.. Nemačka ekonomija se pokazala otpornom na zabrinutosti vezane za rast inflacije, uskra grla u snabdevanju i rat u Ukrajini. Trenutno nema vidljivih znakova recesije, napominje IFO.

U proizvodnji najoptimističniji

Ono što je za srpsku privredu najvažnije, kada je u pitanju ona sama ali i njen privredni partner „broj jedan“, je to što je znatan rast optimizma zabeležen u proizvodnom sektoru.

Kompanije su ocenile svoju sadašnju situaciju nešto boljom, a osetno su porasla i njihova buduća očekivanja. Ipak, i dalje su skeptične u pogledu poslovnih kretanja tokom narednih meseci jer je potražnja prilično usporila, a dolazne porudžbine su opale.

Takođe je poboljšana poslovna klima u sektoru usluga. Pružaoci usluga su mnogo zadovoljniji svojim trenutnim poslovanjem. Poslednji put, taj pokazatelj je registrovao veći porast u junu 2021. Njihova očekivanja su, međutim, postala malo pesimističnija uglavnom zbog zabrinutiosti transportnih i logističkih kompanija.

Nakon dva uzastopna meseca pada, oporavio se poslovni sentiment u trgovinskoj branši. Posebno su se poboljšale ocene o njihovoj aktuelnoj poslovnoj situaciji, a donekle su se popravila i njihova očekivanja, mada pesimizam još uvek nije "napustio" nemačke trgovce.

U građevinarstvu, poslovna klima se blago oporavila od pada u aprilu, podstaknuta poboljšanim očekivanjima, nešto bolje su bile i ocene tekućeg poslovanja. Ipak, kod većine građevinskih kompanija i dalje preovlađuje pesimizam, pokazuju rezultati ankete IFO instituta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike