Ponire hemijska industrija: Nastavljaju se loše prognoze za kompanije u Nemačkoj

14.10.2022

07:27

0

Poslovna klima u hemijskoj industriji se dalje pogoršava, analiza je Ifo instituta

Ponire hemijska industrija: Nastavljaju se loše prognoze za kompanije u Nemačkoj
building-g59441e215_1920 - Copyright Pixabay

Poslovna klima u nemačkoj hemijskoj industriji nastavila je da se pogoršava i u septembru, pokazuje istraživanje instituta Ifo.

Pokazatelj je pao na minus 36,7 poena, u odnosu na minus 33,1 poena u avgustu, navodi analiza.

- I procene trenutne poslovne situacije i očekivanja za naredne mesece još više su skliznule u negativno - rekla je ekspert za industriju pri Ifo, Ana Volf.

Očekivanja su pala na najnižu tačku od 1991. godine. Takođe su planovi za proizvodnju naglo pali, pri čemu je taj pokazatelj u septembru pao na minus 46,0 poena, sa minus 37,7 poena u avgustu.

I to je najniži nivo od 1991. godine.

- Oštar porast cena energije jedan je od faktora koji prisiljavaju hemijsku industriju da obuzda proizvodnju - naglasila je Volf.

Ona je ukazala da je jedina dobra vest u septembru bilo blago popuštanje situacije u snabdevanju poluproizvodima, pri čemu je 44,9 odsto anketiranih kompanija prijavilo probleme u snabdevanju, a poređenju radi to je u avgustu navelo 49,9 odsto.

Globalni hemijski džin iz Nemačke, „BASF“, juče je objavio da mora da zbog posledica smanjenog protoka gasa kroz Severni tok 1 i sa njime povezanih gubitaka (preko učešća u akcionaru gasovoda „Vinteršelu“) velikih troškova energije, da uvede mere štednje što će obuhvatiti i otpuštanje zaposlenih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike