I peti mesec pesimizma među menadžerima u Nemačkoj

25.09.2023

11:05

0

IFO indeks poslovnog raspoloženja u Nemačkoj je u septembru blago pao na 85,7 sa avgustovskih 85,8 poena

I peti mesec pesimizma među menadžerima u Nemačkoj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Indeks poslovnog raspoloženja, koji za tržište Nemačke pravi Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, u padu je već peti mesec zaredom i kod velikih firma a ne samo kod malog biznisa. Svetla tačka u poslednjoj objavi Instituta je da su tržišta očekivala da će ovaj indeks u septembru pasti na 85,2 poena, tako da je rezultat nešto bolji od očekivanog.

Prema analizi IFO, nemačke kompanije su u septembru bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom nego prošlog meseca, ali pesimizam povodom budućnosti je nešto manji nego ranije.

U proizvodnji je indeks poslovnog raspoloženja malo porastao. Kompanije su bile nešto zadovoljnije sadašnjim poslovanjem, ali njihova očekivanja od budućnosti su i dalje pesimistična.

U sektoru usluga je indeks poslovnog raspoloženja pao šesti put zaredom zbog značajnog pogoršanja trenutne poslovne situacije, a očekivanja od budućnosti su i dalje obeležena skepsom.

U trgovini je vrednost indeksa poslovnog raspoloženja porasla zbog manjeg pesimizma povodom budućnosti, ali preduzeća su istovremeno bila manje zadovoljna trenutnom poslovnom situacijuom.

Najteže situacija vlada u nemačkom građevinarstvu, gde je vrednost ovog indeksa pala na najniži nivo od januara 2009. godine.

Zbog toga je sindikat „IG Bauen-Agrar-Umwelt“ (IGBAU) ponovio svoj zahtev pred sasstanak sa vladom za paketom privrednih podsticaja u iznosu 50 milijardi evra, prenosi Seebiz.

- Stambena izgradnja je u opasnosti da propadne. Vladin cilj izgradnje 400.000 stanova godišnje ne ostvaruje se iz godine u godinu. Cifre u izgradnji su sve niže, i to sa porastom broja stanovnika - rekao je predsednik sindikata Robert Fejger.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike