Ko profitira u Rusiji: Nafta i gas idu bez problema

05.10.2023

10:45

0

Energetski sektor zemlje pod sankcijama Zapada kao da ne trpi posledice i boleži velike profite

Ko profitira u Rusiji: Nafta i gas idu bez problema
Logo Gasproma - Copyright Profimedia

Energetski gigant „Gasprom“ je u 2022. godini drugi put zaredom na vrhu Forbsove liste najprofitabilnijih kompanija u Rusiji, a na drugom i trećem mestu su takođe firme iz energetskog sektora - „Jamal LNG“ i „Rosnjeft“.

Sankcije Zapada, očigledno, ne daju tolike efekte koliko se očekivalo, bar u energetskom sektoru koji se najviše našao na geopolitičkom udaru zbog rata u Ukrajini.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Forbsa, „Gasprom“ je prošle zabeležio čist profit od 1.311,6 milijardi rubalja (12,6 milijardi evra), „Jamal LNG“ 840 milijardi (7,8), a Ronjeft 813 milijardi rubalja (7,6 milijardi evra).

„Lukoil“ je na četvrtom mestu sa 790 milijardi rubalja (6,1) čistog profita, a firma „Novatek“ na petom sa 640 milijarde rubalja (6,1 milijarda evra).

U prvih deset su ušli i kompanije „Norilski nikl“, „Tatnjeft“, „Sahalinska energija“, „Sberbank“ i „Fosagro“, prenosi „Komersant“.

Ipad Iz podataka proizilazi da je čist profit „Gasproma“ prošle godine pao sa 2.159 milijardi rubalja (20,1 milijardi evra) u 2021. godini, dok se profit „Jamal LNG“ u istom periodu udvostručio sa 400 milijarde rubalja (3,8 milijardi evra).

Analitičari „Forbsa“ očekuju da bi do kraja ove godine lider ove liste mogao da se promeni, a „Sberbanka“, „Jamal LNG“, „Rosnjeft“ i „Lukoil“ imaju realne šanse da smene „Gasprom“ sa prve pozicije.

„Forbs“ navodi da lista nije u potpunosti reprezentativna, pošto najmanje 30 ruskih kompanija koje bi mogle da se nađu na listi nije objavilo finansijske izveštaje za 2022. godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike