Borba protiv sive ekonomije: Ostvareno 71 odsto plana

08.02.2022

10:44

0

Koordinaciono telo Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije predstavilo je danas Program za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025.

Borba protiv sive ekonomije: Ostvareno 71 odsto plana
Tan2021-12-16_123751248_1 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Koordinaciono telo Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije je dana predstavilo plan rada do 2025. godine, uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent. Ministar finansija Siniša Mali je poručio da je borba protiv sive ekonomije veoma važna pošto siva zona usporava privredni rast i uništava konkurentnost.

- Borba protiv sive ekonomije je veoma značajna za nas, jer siva ekonomije ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je opasnost za konkurenciju - rekao je Mali otvarajući skup u Ministarstvu finansija.

Oni koji rade u sivoj zoni utiču na to da oni koji rade legalno gube poslove, gube klijente i novac i zato je ta borba važan posao, naglasio je Mali.

Prvi program iz 2015.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2015. napravila prvi program sa konkretnim planom, i istakao da sa zadovoljstvom može konstatovati da 71 odsto tog plana realizovano, što ga čini najuspešnije sprovedenim republičkim planskim dokumentom u 2020. godini.

Predstavnici Evropske investicione banke i NALED-a podržali su danas predlog plana vlade za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine i izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

Inspekcije obavile 1.500 nadzora više

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 212 inspektora za rad u Srbiji u 2021. obavilo oko 64.000 inspekcijskih nadzora rada na crno, odnosno 1.500 nadzora više nego 2020. U 2021. je bilo 5.261 utuženja, što je 12 odsto manje nego 2020. godine i čak 60 odsto manje nego 2019. godine. Ministarka kaže da to govori o značajnom povećanju rada inspekcije i smanjenju rada na crno. U poslednje četiri godine od 47.176 radnika na crno, tri četvrtine njih ili preko 30.000 radnika zasnovalo radni donos na neodrađeno vreme, kažu iz Ministartva.

 

- Jačanje poslovne klime je veliki prioritet, a borba protiv sive ekonomije je važna komponenta - ocenio je u uvodnom obraćanju direktor za Zapadnu Evropu EBRD Mateo Kolanđeli u obraćanju na Proširenoj sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, u Ministarstvu finansija.

On je naveo da je ova borba važna na makro nivou, kao i da je naročito važna zbog uticaja na konkurenciju, ali i kompetitivnost srpske privrede u svetu.

Kolanđeli je naglasio da Srbija u regionu stalno podržava fer konkurenciju i suzbija sivu ekonomiju.

Istakao je značaj borbe protiv sive ekonomije i zbog pristupa finansijskim sredstvima, kao i tržištu kapitala.

Predsednik Saveta za konkurencija NALED Ivan Miletić ocenio je da za privredu uvek značajan sistemski pristup koji je do sada doneo značajne rezultate.

Naveo je da su do sada postignuti značajni rezultati kroz reformu sezonskog zapošljavanja, širenje bezgotovinske mreže, podrške mladima u biznisu, kao i online kalkulator paušalnog poreža, te kol centar...

Ocenio je da u jačanju svesti građana posebno pomogla nagradna igra Uzmi račun i pobedi.

Kao prioritete daljeg rada on je naveo usvajanje javnog registra neporeskih dažbina i  izmena zakonodavstva u izgradnji fleksibilnih oblika rada.

Na sastanku učestvuju direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Ivan Miletić, ministarka državne uprave i lokalne sampourpave Marija Obradović, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Matić i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, uoči donošenja novog strateškog programa i akcionog plana, prisustvuju po prvi put i predstavnici EU i zemalja članica, kako bi razmotrili buduće reformske prioritete i mogućnosti za saradnju u toj oblasti.

Na skupu će govoriti i šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bartolini, šef Odeljenja za razvojnu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling, zamenik ambasadora Velike Britanije Dominik Otvej, kao i glavni savetnik u EBRD-u Jelena Ćirković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike