Šteta od korupcije 15 milijardi evra: Javne nabavke muče Austrijance

16.12.2022

11:31

0

Ekonomska šteta nastala zbog korupcije u 2021. godini u Austriji mogla bi biti veća od 15 milijardi evra, ukazuju analitičari

Šteta od korupcije 15 milijardi evra: Javne nabavke muče Austrijance
Ilustarcija - Copyright Profimedia

Šteta od korupcije u Austriji raste iz godine u godinu i za 2021. bi mogla da bude veća od 15 milijardi evra. Ukazuje profesor Fridrih Šnajder, sa Kepler Univerziteta u Lincu.

Da bi se delovalo protiv korupcije, rekao je Šnajder za agenciju APA, potrebne su političke mere kao što su zaštita uzbunjivača i oštrije kazne.

Korupcija, prema njegovim rečima, ima više značajnih posledica, koje se odražavaju negativno na privredu. Ako na konkursu za javne nabavke ne pobedi najbolji ponuđač, onda država ima bespotrebno veće troškove, a smanjuje produktivnost pošto se isključuju firme koje zbog aktivnosti podmićivanja konkurenata ne dobijaju poslove.

Dodaje i da korupcija pogoršava kvalitet državnih institucija.

Pada inflacija

Uporedo sa vešću o korupciji iz Austrije stiže i ona o inflaciji. U novembru je bila 10,6 odsto, što predstavlja neznatno smanjenje prema oktobarskih 11 procenata, saopštio je danas Statistički zavod. Razlog je smanjenje cena energenata, struje i goriva koji najviše utiču na inflaciju ali cene namirnica nastavljaju da rastu.

Prema računici Šnajdera, austrijski BDP bio je 2016. zbog korupcije u gubitku u visini od 12 milijardi evra, 2019.šteta je bila već 13,5 milijardi evra, a prošle godine 15,2 milijardi evra.

Ističe da je utopija misliti da se korupcija može u potpunosti iskoreniti. Ali, naglašava, potrebno je da se korupcija drži na nivou jedne Švajcarske, jer bi, ako se to preslika na Austriju, šteta bila manja za 6,2 milijardi evra.

U Nemačkoj šteta nastala korupcijom u prošloj godini je 234 milijarde evra, tvrdi Šnajder.

Na nivou EU šteta nastala zbog korupcije je 1.012 milijardi evra.

Šnajder je naglasio da je tačno merenje korupcije u jednoj zemlji teško, pošto je neophodno osloniti se na ispitivanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike