Plate će biti pod konac: Ministar Mali obavestio MMF o sistemu Iskra

12.03.2022

08:17

0

Ministar finansija Siniša Mali predstasvio je rezulate i neposredne buduće reformske ciljeve Srbije misiji MMF-a koja je u drugoj reviziji sporazuma u Beogradu

Plate će biti pod konac: Ministar Mali obavestio MMF o sistemu Iskra
Sastanak Malog sa predstavnicima MMF-a - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je juče sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, a povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom koji je započet u junu prošle godine i čiji je cilj dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na sastanku održanom u Ministarstvu finansija, Mali je istakao da su već ostvareni značajni koraci predviđeni aranžmanom, te da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme koje se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, zelenu agendu.

Mnistar je sa misijom MMF-a razgovarao i o novom sistemu za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva, navode iz Ministarstva.

E-fiskalizacijom protiv sive ekonomije

Bilo je reči i o uvođenju novih sistema e-faktura i e-fiskalizacije u Srbiji a Mali je još jednom naglasio da svi obveznici fiskalizacije moraju da pređu na novi sistem do 1. maja ove godine i istakao značaj e-fiskalizacije u borbi protiv sive ekonomije.

Ministar je naglasio da je u prethodnom periodu, što je u skladu sa aranžmanom, objavljen spisak programa državne pomoći, te da je usvojena metodologija za praćenje fiskalnih rizika.

Dodao je takođe da je usvojen akcioni plan sa rokovima za sprovođenje nove Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i nova Strategija za razvoj tržišta kapitala i odgovarajući vremenski ograničen akcioni plan za njeno sprovođenje.

Osvrnuo se i na makroekonomske pokazatelje naše zemlje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

- Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji - rekao je Mali.

Naveo je i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.

Paketi podrške građanima i privredi

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči i o tri paketa podrške kojima je država pomogla privredu i građane tokom pandemije, a koja su ukupno vredna oko 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP.

Jedna od tema sastanka bila je i pomoć države majkama koje dobiju dete nakon 1. januara ove godine, kako bi im se pomoglo pri kupovini stana ili kuće.

Ministar finansija i delegacija MMF-a razgovarali su i o najnovijim merama koje je Vlada Srbije usvojila, a koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, ograničenje cene pojedinih naftnih derivata i smanjenje akciza na gorivo.

Misija MMF je danas započela posetu Beogradu, povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.
Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine, dakle 30 meseci.

Aranžman je, ističe se u saopštenju, u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

Prva revizija programa uspešno je završena u novembru prošle godine, podsećaju iz Ministarstva finansija.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike