OECD: Globalni ekonomski rast i dalje usporen!

19.09.2023

15:30

0

Ove godine će globalni BDP porasti za tri odsto, navodi se u najnovijoj septembarskoj prognozi

OECD: Globalni ekonomski rast i dalje usporen!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svetski ekonomski rast je i dalje usporen, a ove godine će globalni BDP porasti za tri odsto, navodi se u najnovijoj septembarskoj prognozi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako je navedeno na sajtu OECD-a, u 2024. godini ekonomski rast će dodatno usporiti na 2,7 odsto. Prema prognozi, ekonomija evrozone će porasti za 0,6 odsto u 2023. godini i za 1,1 odsto sledeće godine.

Američka ekonomija će ove godine porasti za 2,2 odsto, a 2024. godine za 1,3 odsto, dok će kineska ekonomija ove godine porasti za 5,1 odsto, a sledeće godine za 4,6 odsto. OECD očekuje da će najveći svetski rast ekonomije zabeležiti Indija i to 6,3 odsto ove godine i šest odsto sledeće godine.

Na globalni rast sve više utiče pooštravanje monetarne politike od strane većine glavnih centralnih banaka, kao i turbulencije u kineskoj privredi, ukazuje se u prognozi. OECD ističe da se globalna ekonomija pokazala otpornijom nego što se očekivalo u prvoj polovini 2023. godine, ali da su izgledi za rast i dalje slabi.

Ukazuje se da države treba da istraju u sprovođenju restriktivne monetarne politike i pripreme se za buduće fiskalne izdatke zbog populacije koja stari, kao i na troškove za odbranu, klimatsku tranziciju i podmirivanje rastućih dugova.

OECD istovremeno preporučuje smanjenje trgovinskih barijera, posebno u sektoru usluga, a ovaj korak treba da podstakne produktivnost i ekonomski rast. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike