Svetu se okrenula i mala privreda: Globalizacija nije stala

25.08.2023

12:54

0

Mala i srednja preduzeća (MSP) širom sveta sve više traže nove klijente i poslove preko granice, pokazalo istraživanje posrednika u plaćanju „Pejonir“

Svetu se okrenula i mala privreda: Globalizacija nije stala
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da lokalno tržište nije dovoljno i je globalizacija šansa za njihov razvoj, smatra gotovo tri-četvrtine malih i srednjih preduzeća (MSP) u svetu, pokazalo je najnoviji istraživanje finansijsko tehnoloških kompanija koja osnažuju taj sektor.

U anketi koja je obuhvatila 3.575 vlasnika MSP i onih koji donose odluke na 15 tržišta širom sveta, čak 72 odsto ispitanika smatra da širenje na inostrana tržišta rezultira povećanjem prihoda. Međutim manje od polovine tačnije 41 odsto njih za sada koristi ovu priliku, saopštila je kompanija za internete plaćanja „Pejonir“ (Payoneer).

Ovakav optimizam nije bez osnove, jer, uprkos svim izazovima, čak dve trećine MSP-a oseća se podržanim od strane državne uprave, koje im pružaju savetodavnu podršku i obuke, pomoć u trgovini i izvozu, poreske olakšice i slično.

Rezultati istraživanja pokazuju i da polovina anketiranih MSP očekuje da do 2024. njihovi kupci i dobavljači budu pretežno iz inostranstva i time bi koeficijent od 39 odsto, koliko trenutno iznosi, u naredne dve godine dostigao 48 odsto inostranih kupaca.

Rast izvoza MSP u Srbiji ide na sedam odsto

Istraživanje je pokazalo i da je u Srbiji procenat očekivanog rasta prihoda MSP ostvarenog od izvoza 12 odsto u periodu od 2021. do 2023. godine. Godišnja stopa rasta MSP-a u Srbiji 2020. iznosila je tri odsto, a predviđanja su da do 2024. taj broj skoči na sedam odsto.

Dodaje se da usled diverzifikacije i globalizacije MSP očekuju da će uskoro udvostručiti broj dobavljača između 2020. i 2024. godine sa 17 na 30 dobavljača u proseku i da će udeo međunarodnih dobavljača porasti sa 10 odsto koliko je danas, na 48 odsto do 2024. godine.

- Ovim se izlazak u svet nameće kao glavni poslovni prioritet kod 41 odsto ispitanika naspram 47 odsto onih koji smanjenje troškova navode kao primaran plan - navodi se u saopštenju.

Kao glavni problem, kada je u pitanju težnja MSP za širenje poslovanja van granica matične zemlje, u istraživanju se navodi poremećaj u globalnom lancu snabdevanja, kao i infrastruktura prekograničnog plaćanja.

Preko 90 odsto anketiranih MSP i dalje prima uplate iz tri ili više zemalja, ali skoro polovina navodi da devizni kursevi, naknade za transfer, kašnjenja u plaćanju i potvrdama predstavljaju značajnu prepreku za poslovanje na globalnom nivou.

U anketi su učestvovala MSP iz SAD, Srbije, Brazila, Argentine, UK, Francuske, Izraela, Južne Koreje, Filipina, Vijetnama, Kine, Indije, Bangladeša, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike